10 ליקב צ'ילאג ואורנה על הסוס (או על החבית)

יקב צ'ילאג חוגג עשר שנים להיווסדו, ויוצא בעיצוב חדש לבקבוקים ובשלוש סדרות חדשות ליינות היקב. תוויות בקבוקי יינות צ'ילאג עוצבו מחדש בידי דנה רוזן, ומחברות את היין לזמן ולמקום בעיצוב קלאסי ונקי. עיצוב הבקבוקים מחבר את יין צ'ילאג למיקומו הגיאוגרפי – אגן הים התיכון, ולשיטת הייצור של יינותיו – השיטה המסורתית של העולם הישן.

לפני טעימת היינות החדשים נכנסנו לחדר החביות הממוזג היטב של היקב, כאשר בחוץ להט חום קיץ, ואורנה לא פחות מאשר רכבה על אחת החביות, ושאבה ממנה יין קברנה סוביניון צעיר על פי קנה המידה שלה, משנת 2007, שעדיין מתיישן בחבית.
"היין נמצא בחבית כבר 22.5 חודשים, וצפויות לו וד 4 שנים בבקבוקים טרם יציאה לשיווק. זהו פרימו קברנה סוביניון 2007  – בהחלט יין צעיר לטעימה, שכמו כל היין של צ'ילאג נמצא בחביות עץ אלון צרפתיות. מאחר שהכרמים נמצאים בגובה 800 מטר, הרי היינות שלי אינם דורשים כל הוספה של חמיצות. אני מאמינה ביינות בסגנון ים-תיכוני, ואני משתדלת לנטוע אותם כתבנית נוף מולדתנו". 

חג העשור ליקב, היינות החדשים, ואולי גם אירוע ההשקה עצמו, עוררו באורנה התרגשות רבה, והיא פתחה את דבריה בתודה והוקרה לזן מיוחד – לא של ענבים, אלא של מבקרי ועיתונאי יין: "בלעדיכם אני לא הייתי פה. רק בזכותכם, כשאנחנו הולכים למסעדה ואנחנו נשאלים איזה יין ישראלי אנחנו מבקשים לשולחן, התשובה תגיע תמיד רק בזכות מה שאנחנו כולנו קוראים ושמענו על יין כזה או אחר היכן שהוא בכתבה או בביקורת על היין. אתם, אורחיי, מחזקים את העשייה, ואתם מעודדים את התעשייה". 

"אילו הייתי אומרת באיטליה שאני חוגגת עשור ליקב שלי, הייתי מוצאת את עצמי במבוכה לנוכח הדורות הרבים של מסורת יקבים מפותחת שם.
לעומת זאת, בישראל אני בהחלט גאה לומר שאני חוגגת עשור ליקב שלי, ובהחלט ותיקה. צ'ילאג הוא יקב בוטיק קטן, הכול נעשה כאן בצורה מכוונת בכדי לשמור על היין". 

אורנה התחילה את המפגש הממוסד סביב השולחן הערוך, שלאחר הטעימה הפך לשולחן אוכל מפתה, בטעימה מאוד מסקרנת ומעניינת של יינות ותיקים מתולדות היקב, תחילה פרימו מרלו 2000 – אחד מתוך 8 בקבוקים שבכלל קיימים ממנו, כהוכחה לכך שהיינות שלה לוקחים את הזמן – יין ששותים אותו לאט, לפי הסיסמה.

"הפרימו מרלו 2000 אינו היין הראשון שלי, אלא השני היין נעשה מענבים מכרם בנס הרים. הוא היה כשנה בחבית ועוד כ-8  שנים בבקבוק,, סיפרה אורנה. "את היין הראשון שלי עשיתי כשחזרתי מאיטליה לאחר שקיבלתי את תואר הייננית. עשיתי אותו במקום שקיבלתי ביקב שבקיבוץ נחשון, ואת הענבים בצרתי מכרם בגובה 50 מטר. מפליא אולי, אבל היין עוד חי ונושם, אבל הוא בפירוש אינו מייצג את הטרואר שאני מדברת עליו בגובה 800 מטרים – בכרם בן זימרה או בנס הרים".

אחריו הוטעם פרימו קברנה 2000 – אחד מתוך 18 בקבוקים שעדיין קיימים. היין שהה 18 חודש בחביות עץ אלון צרפתי ועוד 8 שנים בבקבוק.
"בשנים 1999 עד 2001 עשיתי רק יינות מסדרת פרימו, שהמאפיינים שלה הם 24 חודשים בחביות ועוד 3-5 שנים בבקבוקים", אמרה אורנה צ'ילאג. 
היין הבא הוא פרימו קברנה 2002 מהכרם בבן-זימרה, 800 מטרים גבוה, והבציר הראשון מכרם זה.

ומכאן עברנו לגיבורי הארוע שנחנכו זה עתה, משלוש סדרות היין השונות של יקב צ'ילאג:
סדרת Primo קברנה מבציר 2004 
יין הדגל של היקב. בלנד של 90% ענבי קברנה סוביניון עם 10% ענבי מרלו. היין התישן שנתיים בחביות עץ אלון צרפתי ושלוש שנים בבקבוק.
אהבתי את יין הדגל יותר מכל היינות. אמנם היין מתומחר לדעתי גבוה במעט (170 ש"ח) מול יינות רזרב וספיישל רזרב שמוצעים בארץ, אבל היין של צ'ילאג הוא אחר. משהו בסגנון והייחוד האיטלקי שלו נותן לו בידול על פני היינות האחרים. הפירותיות טובה: פירות יער שחורים ואוכמניות משתלבים היטב עם חמיצות גבוהה, בעלת פוטנציאל התיישנות משובח, מינרליות ואדמתיות עם עץ קלוי ברקע. אני בהחלט מצטרף לפילוסופיה של אורנה צ'ילאג בדבר יין שמבקש את הזמן.
עם המזיגה האף משגע. אחר כך בכוס עולים ומתרבים רבדים אחר רבדים של ארומה ועניין.
המחיר 170 ש"ח

סדרת Solo 2005 
הסדרה הבוגרת של היקב, הכוללת יינות משני סוגי זנים: מרלו וקברנה סוביניון. סדרת Solo התיישנה 18 חודשים בחביות ו- 18 חודש בבקבוקים.
מרלו סולו 2005 –  90% מרלו, 10% קברנה סוביניון, מכרם נס הרים בהרי ירושלים. גוון ארגמן עמוק, עם גווני סגול כהה בשוליים, צבע מלא. פירות שחורים – שזיפים בשלים, קאסיס. ביין ארומות מתוקות של וניל, שוקולד מריר וקפה קלוי קלות. משלב בין הטעמים והארומות הרעננות לבין הפרי הבשל, יין הרמוני, סיומת ארוכה.
המחיר 110 ש"ח
קברנה סוביניון  סולו 2005 – 90% קברנה סוביניון, 10% מרלו, מכרם בן זימרה בגליל העליון. 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי, חציין חדשות וחציין בנות שנה, ויישון בבקבוק:13 חודשים ביקב.
צבע אדום עמוק כהה ומלא עם ניצוצות של סגול כהה ארגמני. פירות יער בשלים עם ניחוח של אקליפטוס וקאסיס, שוקולד מריר, וניל, עם ניחוח קפה שחור.
יין עגול, מלא ומאזן, מתאים למאכלי קדירה ובשר.
המחיר 110 ש"ח

סדרת Vivo 2006 
בלנד קברנה, מרלו, סירה. היין שהה בחביות עץ אלון צרפתי, ועוד שנה וחצי בבקבוק. 
ליין גוון סגול עמוק, ריחות של שזיפים אדומים, תות שדה, עץ לאחר גשם, תבליני שורש, וניל, קפה קלוי טרי ושוקולד חלב.
המחיר 80 ש"ח

יקב צ'ילאג
שבזי 12
אזור תעשייה יהוד  
ראשון -חמישי  9:00-15:00, שישי 9:00-13:00
מומלץ לתאם ביקור מראש עם אורנה 054-4562057

צילומים: דני רובין






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה