5-22.8.20: לטעום מכול העולם בפסטיבל האוכל במטה יהודה

בפסטיבל בשלניות ובשלני האזור פותחים את בתיהם (כמובן לפי כללי התו הסגול) למבקרים שרוצים לטעום, לשמוע ולהכיר מקרוב דרך הצלחת ודרך הסיפורים האישיים אנשים מיוחדים, מדינות רחוקות ומנהגים מיוחדים.

כל אירועי הפסטיבל יתקיימו בשעות אחר הצהריים והערב, רובם בחללים פתוחים וכולם לפי ההנחיות, כך שתוכלו ליהנות גם מהשקיעה המדהימה. צילום איריס לוי

כבר אמרו חכמים שהזמן עובר מהר כשנהנים – פסטיבל האוכל במטה יהודה מוכיח זאת שוב. הפסטיבל חוגג בימים אלו יום הולדת 20 גדול ומכובד. גם השנה – עם כל תלאות ומגבלות הקורונה, תתקיים חגיגה של אירוח אתני ואותנטי ומאכלי עדות בבתים ובמסעדות, כאשר בשלניות ובשלני האזור פותחים את בתיהם (כמובן לפי כללי התו הסגול), למבקרים שרוצים לטעום, לשמוע ולהכיר מקרוב דרך הצלחת ודרך הסיפורים האישים אנשים מיוחדים, מדינות רחוקות ומנהגים מיוחדים.

המתחם האקולוגי של ורטיגו בנתיב הל"ה. צילום איריס לוי

השנה שונו והותאמו אירועי הפסטיבל לתקופה המורכבת בה אנחנו נמצאים. כל האירועים יתקיימו בשעות אחר הצהריים והערב, רובם בחללים פתוחים וכולם לפי ההנחיות. מה שנותר זה לכם להגיע וליהנות ולתמוך בבשלניות והבשלנים (של אוכל ושל בירה) והייננים באזור, בין התאריכים 5- 22 באוגוסט 2020 בימים רביעי עד שבת.

סלט פקוס צבעוני ומרענן של נורה. צילום איריס לוי

החגיגה הקולינרית הזו מתקיימת בין נופים מרהיבים, אפשר יהיה ליהנות מאוכל מסורתי עדכני, שילובים של מטבחים אתניים ומטבחים מחדשים בבתים, במאפיות בוטיק מקומיות, ביקבים ובמבשלות בירה. לכבוד ערבי הקיץ יוגשו בפסטיבל גם שפע מנות צמחוניות מהשדה לצלחת, מאזטים ומטבחים קלאסיים במנות קלות. המועצה האזורית שפלת יהודה פתחה אתר ייעודי לפסטיבל, בו מופיעה התוכנית המדויקת לפעילויות הרבות והמגוונות, כולל מפה בה ניתן להתעדכן מה קורה היכן.

ממש בימים אלה חוויתי טעימה קטנה מהמגוון הגדול של האפשרויות. עצם הנסיעה בכבישי מטה יהודה, הירוקים גם בחודש יולי, הייתה פתיח מרגש לחוויה הקולינרית. ירוק העד לוקח אותי מיד למחוזות חופש רחוקים בארצות אחרות, וגורם לי לחיוך נעים ולירידה של הדופק למצב רגיעה – חשוב מאוד בימים אלה בהם המושג "חו"ל" רחוק מתמיד.

ריקי יוסף. צילום איריס לוי

קוצ’ימא – אוכל קוצ’יני מבית אמא – מושב תעוז

כבר תקופה אני חולמת על חוויה קולינרית בהודו. לכן ממש ריגש אותי להכיר את ריקי יוסף ממושב תעוז המבשלת אוכל קוצ'יני מסורתי. בהגיענו לביתה השקט פתחה בפנינו את הדלת אישה בעלת חיוך גדול, שהדבר האחרון שניתן לחשוב עליה הוא שיש לה קשר כלשהו לקוצ'ין ."כן, אני יודעת, לא מאמינים עלי – אני אכן לא מקוצ'ין" היא מספרת, "לא זורם בי דם קוצ'יני, אבל נישאתי לבחור קוצ'יני ואמא שלו לימדה אותי את כל רזי הבישול המיוחד הזה".

היום ריקי מתעלה ביכולת הבישול שלה על מלמדיה. שולחן עמוס מטעמים קיבל את פנינו, עם מבחר מנות ראשונות – הכול על בסיס צמחוני או טבעוני כשר, עשוי בטוב טעם עם חריפות בינונית. ריקי לקחה אותנו לסיבוב טעמים בארץ לא נודעת של רוך ועוצמה משולבים. במהלך הפסטיבל ניתן יהיה להשתתף בסדנאות הכנה, וגם בארוחה פרי יצירתה של ריקי. ימי רביעי-חמישי, 18.00-21.00, 050-6775140.

צילום איריס לוי

נורה – מטבח מקומי – מושב מטע

במרחק 10 דקות נסיעה ממושב תעוז, וסיבוב של שעות טיסה רבות מבחינה תודעתית, נמצאת הגינה הקטנה של נורית – נורה. בחצר הקסומה והמינימליסטית מארחת נורה את אורחיה בטוב טעם, ומגישה אוכל מוקפד אותו היא מכינה מחומרי גלם מקומיים בלבד, לצד יינות מיקבי הסביבה. היא מדקדקת בטעמים ובשילובים תוך התייחסות מלאה למראה המנה לא פחות מאשר לטעמה. אווירת הנינוחות המלאה במקום, העלתה בי זיכרונות מתוקים מחופשה רגועה על שפת אגם במונטנגרו (למרות שאין מים זורמים בגינה  של נורית).

צילום איריס לוי

את הביקור פתחנו בשוט מבטיח לבאות של ערק שקדים זעתר מהגינה, וענבים קפואים אוווו! טורטליני מושלם מחציל שקדים ותרד, זו המנה המרגשת של המקום, אבל אני ממש ממליצה לטעום גם את הברוסקטה עם הגבינות וריבת תות העץ. ערבי יין וטאפאס מיוחדים בימי חמישי,  20:00 – 23:00, בהזמנה מראש בלבד, 052-833844.

להקת המחול ורטיגו. צילום מאתר האינטרנט

להקת ורטיגו מארחת – Food & Art – קיבוץ הל"ה

בראש מעט מסוחרר המשכנו לקיבוץ הל"ה, לפגוש מיזם מיוחד במינו. מתחם ורטיגו בנתיב הל"ה הינו כפר אמנות אקולוגי. המתחם הוקם ב- 2007 על ידי ארבע משפחות ששמו לנגד עיניהן כמטרה ליצור מרחב כפרי הלומד ומלמד את הקשר שבין תנועה לאדמה, ומציע מודל לחיים אלטרנטיביים תוך יישום אידאולוגיה חברתית-אקולוגית. המקום ממשמש כבית של להקת ורטיגו המצוינת, בו היא מתאמנת וגם מופיעה במופעים קטנים ומיוחדים.

המנות של אורית בוורטיגו. צילום איריס לוי

בפסטיבל יהיה שילוב מיוחד של ארוחה עם מופע ריקוד – פוד אנד ארט; אומנות אקלקטית בשילוב ארוחת טעימות בקבוצה קטנה. שילוב של מספר חושים לחגיגה רב חושית. מופע המחול שמשלב קטעים מרפרטואר להקת ורטיגו, כולל הסברים מפי הכוריאוגרפית נעה ורטהיים. את המופע ילוו מנות גורמה בסגנון כפרי ממטבחה של אורית, יחד עם מבחר יינות בוטיק מיקבי עמק האלה. המנות שטעמנו היו מיוחדות ומגוונות: סביצ'ה דג ים על מצע של קרם חצילים, קציצות חומוס נהדרות ברוטב קארי עשיר ודלעת שהוגשו על אורז דביק, והכוכב – פריקסה קציצות דגים עשיר, שהוגש בלחמנייה מושלמת עם רוטב לימון כבוש – עונג!

המופע יתקיים ביום חמישי 13.8.20 בשעה 18.30. נדרשים הרשמה ותשלום מראש. לפרטים ורכישת כרטיסים 02-9900235 או באתר.

אגרוקפה – בית קפה ובית קלייה – שריגים

מקום טוב לאתנחתא פיזית ונפשית בכל ימות השבוע ובמיוחד בתקופת הפסטיבל, הוא בית הקפה ארגוקפה. מיד כשיוצאים מהרכב בחניה הקטנה מול המקום, ניתן להריח את ריח הקפה הנקלה במקום. מעבר לקפה נהדר ואוכל טוב, גם כאן יש למקום סיפור מיוחד של חקלאות, ציונות, ומעורבות חברתית.

סיפורו של המקום לוקח אותנו באחת לדרום אמריקה – קולומביה, להרים הירוקים בהם גדל עץ הקפה המיובא אחר כך לארץ; קפה באיכות גבוהה ביותר. המתחם מספק חוויית קפה ייחודית המצדיקה ביקור במקום. בית הקפה הוא בעצם צוהר לפועלה של החברה המייבאת את הקפה לארץ, העוסקת בהשבחת שדות קפה בעולם – מה שמקדם את החקלאים בקולומביה, ואנחנו זוכים לקפה איכותי אצלנו. במקום מתקיימים סיורים בכל ימות השנה, בהם ניתן ללמוד על גלגולו של הקפה מקולומביה עד לספל שלנו.

במהלך הפסטיבל בית הקפה יהיה פתוח: ראשון – רביעי  8.00-16.00, חמישי 8.00-20.00, שישי 8.00-14.00. סיורים בתיאום מראש: ראשון-חמישי 8.00-20.00, שישי 8.00-14.00. 02-5647717,052-3747735

בית הקונטיינרים. צילום איריס לוי

בית הקונטיינרים – לוזית

רגע לפני שהשמש שוקעת אני ממליצה לכם להגיע למושב לוזית, לנסוע בכביש המתפתל ביישוב המתחדש, ולהגיע לבית הקונטיינרים המיוחד. לצאת לגינה עוצרת הנשימה של משפחת מגנס, לקחת כוס יין ביד, וליהנות מהשקיעה המרהיבה ביופייה של השמש בשדות שפלת יהודה.

איליה וסיגל. צילום איריס לוי

בית הקונטיינרים נבנה על ידי איליה מגנס, אומן, צייר ומוזיקאי בעל סיפור חיים מיוחד, צבעוני ומעורר קנאה. איש של חופש אומנות  הנשוי לסיגל, אישה מרשימה שטיילה וראתה עולם, וגם היא בעלת סיפור חיים ייחודי. ביחד הם הקימו בית יפהפה, בו הם מארחים קבוצות ומשפחות לחוויה של אוכל ומוזיקה. כששואלים את איליה על כמה כלי נגינה הוא מנגן, הוא מחייך בביישנות ואומר: "על שלושה – כלי מיתר, כלי הקשה וכלי נשיפה". איליה מעולם לא למד לנגן, אבל הוא מפליא בנגינה נהדרת בכל כלי שיש.את הבית  בנה איליה במו ידיו מארבעה קונטיינרים – מכולות, ועל תהליך הבנייה הוא מספר כחלק מסיפור חייו הססגוני. על האירוח הקולינרי אחראית סיגל, המפליאה בהכנת אוכל ביתי נהדר, מאפים וסלטים עשירים.

המאפים של סיגל. צילום איריס לוי

במהלך הפסטיבל יתקיימו מספר אירועים: 6.8, 13.8 – ימי חמישי בשעה 18:00: איליה יספר את סיפור חייו המרתק מלווה בנגינה. הערב יכלול ארוחה עשירה מעשה ידי סיגל. 8.8, 15.8 – ימי שבת בשעה 18.00: שף אסף רון יגיע עם פופ אפ פיצה, מסורת מבית אימו האיטלקייה, עם בצקי מחמצת, רטבים מותססים, גבינות ונקניקים. במהלך הערב ינגנו איליה ואסף מוזיקה חיה. 21.8, חגיגת מוזיקה סוחפת  בשעה 17.30: המוזיקאים המוכשרים ניצן פרי ועדי ארנון, ינגנו וישירו עם איליה מוזיקה ממרוקו ועד יוון, צרפת, וניגוני צוענים.

כל האירועים מותנים במינימום 20 איש ובהזמנה מראש עד יומיים קודם. הכתובת: לוזית – האשל 650 (בהרחבה). 052-8895906, 6943332 052.

ג'פטו – אסף תעוז הוא הנגר שהפך למסעדן. צילום איריס לוי

ג׳פטו – טאבון איטלקי – צור הדסה

רגע לפני שחוזרים הביתה, נכנסים שוב לפיצה מושלמת אצל ג'פטו מצור הדסה, הזכור לי לטוב מאוד מביקורי הקודם במקום. אסף, שבגלגולו המקצועי הקודם היה נגר, ומכאן שם המקום ג'פטו כשם הנגר שבנה את פינוקיו, מוסיף לטיול הקולינרי העולמי שלנו בשפלת יהודה עוד קצת איטליה, ומחזיר אותי בקלות לנאפולי.

פיצה של ג'פטו. צילום איריס לוי

אסף מגיש  פיצות נפוליטניות דקות ואיכותיות טעימות במיוחד, ארוחות בוקר, קינוחים הנעשים במקום להתפאר על ידי אמא שלו. ניתן לקנות כאן ולקחת הביתה לחמים נהדרים ליומיום, וחלות ועוגות לעונג שבת. בג׳פטו מקפידים לעבוד עם חקלאים ויצרנים מקומיים.

אסף תעוז, צור הדסה (בהשגחת צהר). ראשון-רביעי 9.00-22.00, חמישי 9.00-24.00, שישי 8.00-15.00. 052-5377772, 02-5889499.

אי אפשר להיפרד בלי הערק והחיוך של נורה. צילום איריס לוי

אכן התקופה הזו לא משהו, ובספר ימי ההיסטוריה אולי בכלל יבקשו למחוק את שנת 2020, אבל הנה הוכחה שאפשר גם אחרת. אפשר להשתמש בפתגם השחוק של 'לעשות מהלימון לימונדה', אז במטה יהודה עושים מהלימון לימונצ'לו או צ'אטני לימון או כל מעדן אחר. כאן מתאימים את החיים למצב הקיים. בנוסף לצרכים הבסיסיים, כבני אדם אנחנו צריכים גם אומנות, מוזיקה ובילויים, וזה בדיוק הפסטיבל שהתאים את עצמו למצב הקיים ועומד בכל הכללים הנדרשים. מה שנותר זה להיכנס לרכב, לקחת אתכם מסכות וליהנות – נפגשים בשפלת יהודה!

עיינו בחוברת הפסטיבל. זה כדאי

הכותבת היא שף איריס לוי – קולינריה עילית במיטבה, 054-4944205 וגם בפייסבוק

 

 

 






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה