Markus Molitor מוציא שם טוב ליינות ריזלינג מאזור המוזל בגרמניה

מרקוס מוליטור לקח לידיו את מושכות ניהול היקב כשהיה בן 20. בתמונה על רקע הצפחה בה נטועים כרמי היקב
חלק מהיינות של יקב מרקוס מוליטור יתיישנו במשך 20 שנה ויותר, ויגיעו לשיא התפתחותם רק לאחר שנים רבות של שמירה

בשנות ה-70 וה-80 של המאה הקודמת, היה יין הריזלינג הגרמני שם נרדף ליין גרוע. תוספות של סוכר ליין, מתיקות יתר ואלכוהול מטורף, עשו את שלהם. ה- Blue Nun בבקבוק הכחול, היה מסימני ההיכר לתקופה רעה בעולם היין הגרמני. מענין לחקור פעם כיצד אפשר להוריד תעשיית יין שלמה על הברכיים, וכמה קשה לחזור לימים טובים יותר ולשכוח את התקופה הרעה.

זהו סיפור הריזלינג שיש לו עדנה מחודשת היום. חברת ההפצה והיבוא "שקד" מביאה יינות ריזלינג איכותיים, ובטעימה שנערכה בחנות "דרך היין" טעמנו מהעידית בריזלינגים הגרמניים מאזור המוזל שבגרמניה התיכונה. Markus Molitor הוא יקב משפחתי מסורתי גרמני שקיים כבר כמה דורות, ובשנת 1984 לקח את מושכות ניהולו מרקוס מוליטור כשהיה רק בן 20. היקב מטפח 15 חלקות כרם איכותיות במיקומים שונים באחד המחוזות הטובים ביותר של האזור. היום נחשבים היקב ומרקוס בראשו לאחד היצרנים החשובים והנחשבים בגרמניה. רוברט פרקר, מבקר היין הידוע, מעניק ליינות מרקוס מוליטור ציונים גבוהים ביותר שנה אחרי שנה.

יינות ריזלינג מהמוזל נחשבים למיוחדים ומוערכים בגרמניה. אם אתם חובבי יינות יבשים לגמרי, ותראו על החבק של הבקבוק את המילה  Troken – 'יבש' בגרמנית, אזי היין עדיין ירגיש מתוק לפחות בסיומת. ביקב מרקוס מוליטור נוהגים לסמן את מידת המתיקות של היינות בצורה קצת שונה מהמקובל, ועושים זאת על ידי שינוי צבע הקפסולה הסוגרת את הבקבוק. היינות היבשים – קפסולה בצבע לבן, היינות החצי יבשים בצבע ירוק, והמתוקים קפסולה בצבע זהב. יינות היקב מצטיינים באחוזי אלכוהול נמוכים וחומציות גבוהה, והיבשים שבהם יבשים – אבל במובן הגרמני. לנו טעמם יהיה מעט מתקתק גם כשהם נחשבים יבשים. עוד תכונה המאפיינת את יינות היקב, היא יכולת ההתיישנות שלהם. רבים סבורים שרק יינות אדומים מתיישנים, ולא היא. חלק מהיינות של יקב מרקוס מוליטור יתיישנו במשך 20 שנה ויותר, ויגיעו לשיא התפתחותם רק לאחר שנים רבות של שמירה.

Haus Klosterberg Pinot Blanc 2015 – היין הראשון בטעימה היה דווקא פינו לבן ולא ריזלינג. כל היינות של סדרת שער הכניסה של היקב, היינות הפשוטים יותר, נקראים האוס קלוסטרברג על שם הטירה בה שוכן היקב. ענבים הפינו בלאן מגיעים ממספר כרמים בעמק המוזל. בציר ידני, סחיטה עדינה והשריה קצרה בת מספר שעות בלבד. תסיסה ספונטנית במכלי עץ גדולים, ללא תוספת שמרים. יין ארומטי, יבש ואלגנטי. יתיישן נהדר אבל מצויין כבר עכשיו. רוברט פרקר העניק לו ציון 90. חוויה. מחירו 90 ₪.

Haus Klosterberg Riesling 2016 – יין הכניסה לריזלינגים של היקב. הענבים מגיעים, כמו ביין הקודם, ממספר כרמים באזור. תסיסה קלה בחביות עץ גדולות. גם הוא קיבל ציון 90 מפרקר, ותמורת 98 ₪ תקבלו ריזלינג אופייני וטעים.  אנשי היקב טוענים כי יש לו פוטנציאל התיישנות עד 2027 ואף יותר מכך.

Wehlener Klostenberg Riesling Kabinett 2015 – השם 'קבינט' מלמד כי זו בחירה של היינן. ענבי הריזלינג ליין מגיעים מכפר בשם וולנר. יין מקסים יבש במובן של מוזל – זאת אומרת, לנו הישראלים הסיומת מעט מתוקה, כפי שאנו אוהבים. ריזלינג טהור, מאוד ארומטי ומאוד מינרלי. אדמת הצפחה עליה גדלים הגפנים מורגשת היטב. יין מרענן מאוד עם  יכולת התיישנות גדולה. 92 פרקר. תמורת 120 ₪ תקבלו את העידית שביינות היקב.

Alte Reben Mosel Riesling 2016 פירוש המילים 'אלטה רבן', הוא גפנים זקנות בגרמנית, והגפנים מהן מגיע ריזלינג זה הן בנות 80 עד 100 שנה. הגפנים נטועות בשיפולים תלולים בין שני כפרים באזור המוזל. יין מאוזן בצורה נפלאה. אלגנטי, פירותי ומאוד רענן. יין כייפי ליום חם. אמור להתיישן עד 2036. אני לא אהייה כאן לטעום אותו אז, ולכן אני מציע לשתות אותו קודם לכן – בניגוד להמלצת היקב. מחירו 150 ₪.

Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese *** 2016 למי שמוכן לשלם 550 ₪ לבקבוק, הזלטינגר מציע חוויה מיוחדת במינה. ענבים מחלקה בת 100 שנה. המילה Auslese בשם היין, פירושה ענבים שנבחרו במיוחד בשלב מאוחר יותר של הבציר. ריזלינג יבש ברמה הגבוהה ביותר של היקב. יין עשיר ועוצמתי, עם סיומת ארוכה. פרקר העניק לו 98 נקודות – כמעט המקסימום. היינן ממליץ להמתין 10 שנים עד לשתייה, וטוען כי יש לו פוטנציאל התיישנות עד 2036 ויותר. אני ממליץ לא להמתין. מי יודע איפה נהייה בשנת 2036…

Haus Klosterberg Riesling Green Capsule 2016 – עברנו ליינות החצי יבשים, או חצי מתוקים. כאמור, לריזלינג היבש ביותר יש סיומת מעט מתוקה, והקפסולה הירוקה מסמלת שזהו יין חצי יבש שהיקב מייצר. ריזלינג עוצמתי, מתוק OFF DRY, כפי שמכנים אותו בעולם היין. גפנים בנות למעלה מ- 50 שנה, ממספר כרמים שונים. תמורת 90 ₪ תזכו ב"דרך היין" להכיר יין חצי יבש במיטבו.

 

Bernkasteler Badstube Riesling Kabinett 2105 – ריזלינג מחלקות וותיקות באזור תלול, בכרם ברנקסטל הגדל באזור של צפחה. יין עם גוף מלא מתיקות עדינה, אבל מורגשת היטב. מאוד מינרלי. ממש מרגישים את החומצה והמינרליות בכל לגימה. טעם מעט פראי אבל מאוד מיוחד. אני ממליץ עליו מאוד למי שאוהב טעמים מעט מתוקים יותר וחזקים. מחירו 120 ₪.

Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese **** 2016 – לסיום טעמנו יין קינוח מתוק מאוד מענבי ריזלינג. יין מרגש וחוויה יוצאת דופן. יין עגול, מלא, ללא מרירות בסיומת – אותה מרירות שמאפיינת יינות מתוקים רבים בעולם. יין מרוכז עם טעמים רבים של פרי בשל ומתוק שממלאים את הפה. יין קינוח באיכות הגבוהה ביותר. לא פלא שרוברט פרקר העניק לו ניקוד של 99 נקודות, וגם לא מפליא שתצטרכו להוציא 550 ₪ על מנת לקנות אותו בדרך היין.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר