העורך ביקש ממני לכתוב על עשרה היינות שאהבתי ביותר בשנת 2022. מלאכה קשה. אומנם עשר הוא מספר מכובד ביהדות: עשרת הדיברות, עשרה מי יודע מההגדה של פסח, ואמרת חז"ל: עשרה קבין של יופי ירדו לעולם – תשעה נטלה ירושלים.
למרות הקושי, כי יש יותר מעשרה יינות שאהבתי השנה, אני נשאר נאמן לצו העורך שלא נכנע לתחנוניי לכתוב על עוד יינות, ובחרתי עשרה שעשו לי את השנה. יסלחו לי היינות שלא נכנסו לרשימה. ועוד הערה: היינות לא מופיעם כאן בסדר טיב. כולם טובים לטעמי, אבל אני מחויב לכתוב אחד אחרי השני, גם אם אולי מספר עשר טעים יותר ממספר אחד.

יקב שאטו גולן – רוסאן 2019: מאז הקמתו עושה היקב בדרום רמת הגולן יינות איכותיים. אורי חץ, היינן מתחילת היקב, הוא איש נחבא אל הכלים אבל אף על פי כן מהבולטים ביינני ישראל. הרוסאן גדל בעיקר באזור עמק הרון בצרפת. הרבה פעמים הרוסאן מעורב עם ענב המרסאן, ומככב ביינות קרוז הרמיטאג' כמו גם בשאטו נף דה פאפ בצרפת. בארץ רק מתחילים לעשות יינות מהענב שכל כך מתאים לאקלים הישראלי. ברוסאן 2019 של שאטו גולן יש גם 10% גרנאש בלאן. הענבים עברו סחיטה באשכולות שלמים, והמיץ תסס באופן ספונטני בחביות אלון צרפתי בנפח 300 ליטר והתיישן על משקעיו במשך 8 חודשים. המחיר 238 ₪ – יקר אבל מאוד מיוחד.

יקב סימון – סוביניון בלאן 2020: – זאבי סימון היינן של יקב סימון הביתי בקרית טבעון ,עושה יינות מצוינים. אהבתי את האדומים שלו, אבל דווקא הסוביניון בלאן שיצר מצא חן בעיני ביותר. הענבים מכרם בן זמרה, התיישן במשך 6 חודשים במיכלי נירוסטה. בוקה אופייני של פירות טרופיים. יין מאוזן, מינרלי ועשבוני. כיף כשהוא מקורר היטב ביום חם. המחיר 90 ₪ – שווה כל שקל.

יקב ספרה white concepts first page 2022 – : דורון רב הון הוא מהייננים המוכשרים בישראל שעושה רק יינות לבנים. היין עשוי מענבי סמיון, רוסאן ושנין בלאן, כולם מגבעת ישעיהו, המקום בו היקב ממוקם. כל זן יושן בנפרד ורק אז הורכב הבלנד. יין מאוד מיוחד בטעמיו, בו הרגשתי בעיקר את השנין בלאן. חד, מאוזן, עם חומציות נעימה בפה וסיומת מתגלגלת שאינה נגמרת. חגיגה. המחיר 115 ₪ – כמובן ששווה.

יקב סוסון ים – שפינוזה 2020: התלבטתי בין השפינוזה החדש העשוי מגרנאש מכרם בבר גיורא, קריניאן מפרוד ו-10% קברנה סוביניון אף הם מבר גיורא; לבין מונק 2020 העשוי כולו מדוריף או פטיט סירה בשמו האחר. גם זה יין מעולה פרי יצירתו של זאב דוניה. החלטתי לבחור בשפינוזה, אולי כי אני כל כך אוהב יין שמבוסס על זן הגרנאש, שלדעתי או לטעמי כל כך מתאים לאקלים שלנו. יין אדום קל ונעים לשתייה. עדין ומאוזן עם טעמים מורכבים וקלילים יחד. שפינוזה הפילוסוף היה איש מורכב ומסובך, אך היין שעל שמו אינו מסובך – הוא פשוט טעים מאוד. המחיר 107 ₪ – מציאה.

דרור אנגלשטין – סמיון 2021: דרור אנגלשטין הוא התגלית שלי ב- 2022. יינן מוכשר שמייצר את יינותיו ביקב שאינו שלו. אהבתי מאוד את השנין בלאן והריזלינג שהוא מייצר, שני הזנים הלבנים האהובים עלי. אף על פי כן אני בוחר בסמיון 2021 אותו שתיתי בטעימה בביתו. מדוע? כי סמיון הוא זן מושמץ במקומותינו, ודרור עושה ממנו יין מרתק. גפנים משדה בועז שבגוש עציון של יוסי צוובנר, מסעדן, יינן ובעל כרם שמספק ענבים מצוינים. יין עם טעמים וריחות פרחוניים. יין לא מתוק מזן ממנו עושים בדרך כלל יינות מתוקים, עם חמיצות ומינרליות חדה. יושן בחביות והוא כל כך שונה מכל סמיון ששתיתי. המחיר 110 ₪ – ממש שווה.

יקב קסטל – רזיאל 2019: הרזיאל מיוצר על ידי אלי בן זקן ביקב שבביתו במושב רמת רזיאל, ולא ביקב קסטל החדש ביד השמונה. אין צורך להרבות במילים, כי מי אינו מכיר את יינותיו של אלי ואת ההצלחה המרשימה של היקב שקיים כבר 30 שנה. בכל זאת יש חידוש בחזרה לייצור ביקב המקורי ברמת רזיאל. הבלנד מורכב מ-60% ענבי סירה ו- 40% קריניאן, שיושנו במשך 18 חודש בחביות עץ אלון צרפתי כמובן. יין אופייני לעמק הרון בצרפת, שיינותיו כל כך מתאימים לאקלים שלנו. עצמתי את העיניים כששתיתי אותו, וחשבתי שאני בעמק הרון. טעם מושלם ללא צורך בהסבר מנומק. המחיר 159 ₪ – לא זול אבל בהחלט שווה.

יעקב אוריה – האיצטרובל השחור 2020: לפני מספר שבועות תיארתי את טעימת היינות החדשים של היינן יעקב אוריה, האיש מחוץ לקופסה. היינות שלו מאוד מיוחדים ושונים מהרבה יינות בארץ, אבל מכל יינותיו אהבתי ביותר את האיצטרובל השחור, או הפינו נואר בשמו הצרפתי המקורי. אוריה סבור כי הפינו שלו אינו דומה לכור מחצבתו הבורגוני. לטעמי זהו אחד יינות פינו הטובים ששתיתי בארץ, עם טעמי פירות שחורים ופלפל שחור המאפיינים את הזן. אכן לא פינו מבורגון, אבל הוא פינו מאוד טעים ולעיס, ולאוהבי הזן הוא בהחלט דוגמא לכך שבארץ ניתן לעשות פינו שלא מבייש את המקור הצרפתי. המחיר 160 ₪ – שווה בהתחשב באיכות המיוחדת.

יקב גבעות – גופנה קברנה פרנק רזרב 2020: ד"ר שיבי דרורי יינן היקב, הוא מהייננים הבולטים והרב גוניים ביותר שלנו, כשבמקביל הוא איש מחקר מבריק. הפינו נואר שלו הינו מהטובים בארץ, אבל דווקא את הקברנה פרנק אהבתי השנה, כשלקברנה פרנק הוסף מעט פטי ורדו. היין יושן במשך 18 חודש בחביות עץ אלון צרפתי, וכבר בשתייה עכשיו ברור כי יש לו כושר התיישנות רב. חזרתי זה עתה מהמרכז החשוב ביותר של הקברנה פרנק, אזור שינון בעמק הלואר. אם יש יין שנותן "פייט" רציני ליינות הקברנה פרנק מהלואר, זה היין של גבעות. מי שאוהב את הזן ימצא בו את הענב במיטבו. שאפו. המחיר 169 ₪ – שווה כל אגורה.

יקב יתיר – יער יתיר 2019: יין הדגל של יקב יתיר בו מככב היינן ערן גולדווסר, מהטובים שבייננים שלנו. יעקב בן דור מנכ"ל היקב מעורב בהצלחה בכל הנושאים הקשורים ביקב וביינות. אני אוהב רבים מהיינות של היקב הנעשים כמעט כולם מענבים מאזור יער יתיר בנגב הצפוני. בחרתי ביין הדגל של היקב, שלא בכדי נחשב ככזה. בלנד רב זני המבוסס בעיקר על קברנה סוביניון ופטי ורדו כשהקברנה שולט בטעמים. יין כבד, מורכב ומיוחד בטעמיו, שהתבגר במשך שנה בחביות עץ קטנות בנפח 225 ליטר. כבר שנים זוכה יער יתיר לניקוד גבוה ממגזין היין Wine Advocate ולא בכדי – שנה אחר שנה עושה אותו היקב באופן דומה ומהנה. המחיר 260 ₪ – יקר אך שווה בהתחשב באיכות המיוחדת במינה.

יקב ויתקין – קריניאן 2019: הפעם התקשיתי בבחירת היין הטוב ביותר ששתיתי השנה מיקב ויתקין. היינן אסף פז הוא מהייננים החדשניים והחלוציים של הארץ, שיוצר יינות מזנים חדשים, בלנדים שונים, ובכל פעם מפתיע בחידוש יינני. לדוגמא, הוא היחיד שהכניס בארץ ליינותיו ענבי מקבאו – ענב לבן עדין ומיוחד שמגיע מספרד, בו משתמש עכשיו אסף בחלק מיינותיו הלבנים. אבל החלטתי להתרכז בקריניאן של אסף. אין לי ספק כי יין זה הוא מהטובים שבקריניאנים בארץ, אם לא הטוב שבהם. יש האומרים כי זהו יין הדגל של יקב ויתקין, ובכל אופן הוא פשוט, טעים, אכיל, לעיס ומרגש. הקריניאן היה הזן המושמץ בישראל, ואסף פז הוא האיש שבזכותו ובזכות מחויבותו לזן, הוא הפך את הקריניאן לפאר יצירת יין ישראלי, טעים למופת. המחיר 110 ₪ – מה לומר? ממש VFM.


תגובות
0