שנים רבות מנסים לגדל בארץ באופן מסחרי פטריות כמהין (Truffles באנגלית), היקרות ביותר בעולם. חבורה של חוקרי מו"פ (מחקר ופיתוח) צפון במכון המחקר מיגל בקריית שמונה בבעלות החברה לפיתוח הגליל, בשיתוף קק"ל וקיבוץ ברעם, ובהובלתו של ד"ר עופר דנאי, הצליחה לפצח את אופן גידול פטריית הכמהין, ולאור מגבלות הקורונה והעובדה שהציבור נשאר בבית ומבשל יותר, נוצר ביקוש והחל שיווק ישיר של פטריות הכמהין מהגליל לשפים ולאנשים פרטיים, במחיר של 80 ₪ ל- 40 גרם, וכ- 2,000 ₪ לקילו.
יובל עוגני, מנהל תחנת המחקר חוות מתתיהו של מו"פ צפון, אומר: "מגפת הקורונה שפקדה את העולם כולו והביאה לסגירת ענף הקולינריה בארץ לתקופה לא קצרה, האיצה את הליך השיווק הישיר ללקוח הפרטי, כולל פטריות הכמהין שגדלות בחוות המחקר ובשטחי הגליל העליון בגובה של מעל 750 מטרים מעל פני הים. בשיא עונת מלאכת האיתור והאיסוף שלהן נוצר ביקוש אדיר מאחר שאנשים רצו לגוון תבשילים ולטעום כמהין. בזכותם התחלנו בשיווק באופן ישיר, לאו דווקא לשפים אלא לאנשים פרטיים חובבי בישול. שיווק הכמהין מוגבל לתקופה קצרה, שכן הן עונתיות ובעלות חיי מדף קצרים. אך כמובן שהן שוות את הטעימה והמחיר".
ד"ר עופר דנאי, מנהל תחום פטריות במכון המחקר מיגל, אומר: "גידול פטריית הכמהין בתנאי האקלים של ישראל, נחשב להצלחה, ויביא להצבת ישראל על מפת הקולינריה העולמית יחד עם פיתוחים חקלאיים משמעותיים נוספים. פיתוח גידול זה במדינת ישראל הצריך שנים רבות להכשרת הקרקע, נטיעת עצי אלון שליד שורשיהם גדלות הכמהות, שלא כמו פטריות שמפיניון, שניתן לגדל אותן יחסית בקלות, פטריית הכמהין צומחת בעצמה וקשה מאוד לגדל אותה באופן מסודר ועקבי".
הפטריות נאספות בדרך כלל בחודשים מאי עד אוגוסט ובמידה והטמפרטורות גבוהות עד יולי בלבד. לאיתור פטריות הכמהין נעשה שימוש בכלבים, המאומנים במיוחד לתפקיד איתור הפטרייה הבשלה, מתחת לאדמה בין שורשי העצים, באמצעות חוש הריח. מלאכה הנחשבת מורכבת ומאתגרת. כעת מתבצע איתור שטחי גידול נוספים בצפון הארץ, בתנאי קרקע ואקלים מתאימים לגידול פטריות הכמהין, בנוסף יש חברות מסחריות שהחלו להיכנס לתחום הגידול בעיקר בגולן.