התמר מוגדר כאחד הפירות הוותיקים המוכרים למדע, מזוהה אולי יותר מהכל כפרי התנ"כי הפופולרי ביותר, והוא אולי היצוא "הישראלי" השורשי והיפה ביותר המגיע אל מדפי החנויות.
נופי הארץ מעוטרים בו לכל אורכה, ואחרי או אולי לפני שיח הצבר, אין ישראלי ממנו.
מוצאו של התמר הוא ככל הנראה בעיראק או במה שנהוג לכנות מסופוטמיה המקראית, משם הופץ לכל ארצות מזרח התיכון, ומהן לעולם.

התמר מוכר על ידי כל הדתות, וההיבט המיסטי שלו נמצא בכולן. ביהדות כפותיו מסמלות שפע, והוא אלמנט קישוטי מוכר עוד מימי בית המקדש. שווקי מכירת כפות התמר לסכך הם מחזה מרהיב בכל שנה מחדש.
המוסלמים היו נוהגים לכסות את מתיהם בכפות התמרים, והיו מגדירים זמן לבקשת מחילה מן המתים עד לריקבון שהיה פושט בכפות התמרים.
הנוצרים האמינו כי דרכו של ישו לירושלים הייתה ספונה בכפות תמרים, והם משחזרים גם היום טקסים דומים על ידי שימוש בכפות תמרים.

בין הזנים הפופולאריים שלו נמנים הברהי – התמר הצהוב, חיאני – תמר בצבע אדום, והמג'הול – תמר גדול ממדים. עוד זנים הקיימים בארץ: דקל נור, חלאווי, חדראווי, זהידי, דרי, אמרי ועוד.

בארץ כמעט כל הזנים פופולריים, ועדות שונות נוהגות להעדיף זן כזה או אחר. המג'הול נחשב לזן האיכותי ביותר מבחינת ריכוזי החומרים שבו, והוא גם הזן המבוקש ביותר מבחינת יצוא.

התמר קל ונוח לגידול, ובחודשים ספטמבר ואוקטובר, פרי התמר נאסף ומעובד על ידי מפעלים שונים ברחבי הארץ. מרבית גידולי התמר נעשים בתנאי אקלים מדבריים, ולפיכך הערבה ובקעת הירדן הם היצרנים הגדולים של תמרים בארץ.

ישראל נחשבת למעצמה חדשה בתחום גידולי התמרים האורגנים, אשר תופס תאוצה. צרכני המזון הבריא מעלים את הביקוש בכל שנה במאות אחוזים, בעיקר למה שמוגדר גידולי תמרים אורגנים.
ארצות הברית היא היצרנית הגדולה בעולם והמתחרה המרכזית של ישראל בתחום גידול התמרים האורגנים.

תמר אינו פרי דיאטטי. הוא בעל ערך קלורי רב, אבל הוא מכיל את הערכים הנכונים. סוכר הפירות של התמר או "סוכר הענבים" כהגדרתו, הוא הסוכר הבריא ביותר לגוף האדם. יתרונו המרכזי של התמר, לפיכך, הוא גם באחוזי שומן נמוכים במיוחד. בעוד שבשוקולד אחוזי השומן מגיעים ל 22% שומן, הרי שבסוכר תמרים האחוז הוא מזערי: כ- 0.2% אחוז בלבד.

בשל רכיביו הטובים, התמר נחשב כמזון מעולה לספורטאים, נשים הרות, נשים אחרי לידה, ואחרים הזקוקים לריכוז גבוה של סוכרים מאנרגיה טבעית ככל שניתן.

דבש התמרים, הידוע בכינויי סילן, הוא לדעת חוקרים רבים הדבש המקראי המוזכר בתנ"ך, ולא דבש המופק מצוף על ידי דבורים. חובבי המזון האורגני בלבד, שאינם מתירים אכילת דבש דבורים, ממליצים על אכילת סילן.

התמר ודבש הסילן המופק ממנו, הפכו לבני בית בכל מטבח, והמתיקות המושגת ממנו משולבת והולמת מאכלי בשר ותבשילים רבים אחרים.

מהפכת הצריכה של התמרים בשנים האחרונות קשורה בעיקר לסגולות הממתיק הבריא שבו, והוא מועדף על ידי כל מומחי התזונה כבריא על פני מתוקים אחרים, המכילים חומרים לא טבעיים ואחוזים גבוהים של פחמימות ריקות.


ד"ר אסנת רזיאל היא כירורגית, מומחית בניתוחי הרזייה, מנהלת מלב"י המרכז לטיפול בהשמנת יתר, מתחם אסותא ת"א, מקבוצת אסיא מדיקל.
המרכז הוקם לאור העלייה הדרמטית בהשמנת היתר בישראל בשנים האחרונות, והצורך הגובר במידע רפואי אמין הנמצא תחת קורת גג אחת שתספק את מגוון הטיפולים המתקדמים המוצעים כיום ברפואה המודרנית.
כמו כן, מרכז מלב"י חרת על דגלו הגברת המודעות לתופעת השמנת היתר הרווחת היום באוכלוסיה, ומימדיה הולכים וגדלים בשיעור ניכר. העיקרון המנחה: הרכבת תוכנית רפואית להרזייה בהתאמה אישית לכל מטופל.

מרכז מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר במתחם אסותא ת"א
טל. 03-5228088
www.hashmana.co.il