הכל על הקשר בין סושי לאבוקדו

חלק מהסיבה שאבוקדו הפך לפופולרי בסושי ובכלל קשורה לכך שהפרי ידוע בשומנים הבריאים שבו מהסוג הבלתי רווי. צילום אנטוניו סליטניק-פקסלס
שירי אבן-פז מחקלאי גרנות – מגדלי ומשווקי אבוקדו, כותבת כי הפרי בריא וטעים מאוד בסושי, אך האם ידעתם כי אינו נמצא במקור בסושי יפני אמיתי? כיצד תרמו השומנים הבריאים בו להפיכתו לאחד המאכלים הנפוצים בעולם

אבוקדו הפך לזמין בסופרמרקטים יפניים מאז סוף שנות ה- 70 של המאה ה- 20, והוא מגיע אליה בעיקר ממקסיקו. היפנים מכנים את האבוקדו "חמאת היער", זאת בשל המרקם החמאתי, הטעם העשיר ותכולת הקלוריות הגבוהה שלו. אבוקדו משתלב היטב במתכונים, ויש לו ערכים תזונתיים גבוהים. בנוסף לשימושים הקולינריים שלו, ישנם שימושים מוזרים ומפתיעים שכנראה אינכם מכירים.

צילום דפוזיטפוטוס

בשנת 2008 המליצה הממשלה המוניציפלית של העיר היפנית מטסויאמה לחקלאים מקומיים להתחיל לגדל אבוקדו, והציעה להם שתילים במחיר נמוך. מדובר בפרויקט גידול ייחודי מאוד שאינו נפוץ ביפן – מכיוון שאבוקדו אינו מין גידול מקומי בה. שליש מהשתילים שהעיר סיפקה צמחו לעצים, שהפכו מוכנים לבציר הראשון שלהם רק בשנים האחרונות. הפרויקט החל בעקבות עליית הביקוש והיקפי ייבוא גדולים של אבוקדו למדינה, אשר גדלו פי 13 ב- 20 שנה, לפי נתוני המכס של טוקיו.

צילום שאטרסטוק

תוצרת אמריקאית

עכשיו כשברור לנו שבסושי מסורתי אין אבוקדו, שכן מדובר במאכל עתיק יומין שמקורותיו עוד מלפני הספירה, השאלה האמיתית היא מדוע ומאיפה הוא צץ בסושי. הסיפור הפופולרי אומר שהמיזוג הזה התחיל לפני כמעט 50 שנה בארה"ב. שף יפני ניסה להכין סושי מסורתי בקליפורניה, אבל היה לו קשה למצוא את הטורו – החלק השומני של דג הטונה, שהוא רכיב מרכזי בסושי המסורתי. השף היפני מצא אבוקדו, פרי אהוב בארה"ב, שהתגלה כאלטרנטיבה מושלמת לטורו. רצה הגורל ושף יפני המציא את השילוב, אבל הוא נאכל בסושי מהסגנון האמריקאי. בשל השפעת התרבות האמריקאית, זה לא נדיר שסושי אבוקדו נאכל בכול מדינות המערב.

צילום מעיין עופר

לא אותנטי

חובבי סושי אחדים טוענים שאבוקדו הוא הבעיה העיקרית של התפיסה השגויה של סושי. למה? ובכן, עם המצאת רול קליפורניה המכיל אבוקדו – הפך הסושי לפופולרי מאוד בעולם כולו. המנה הזו התפשטה מהר, אבל היא העבירה תמונה שגויה של מהו הסושי המסורתי. אבוקדו, וכל מרכיב אחר שאינו מאכלי-ים, אינם נמצאים במקור בסושי יפני אמיתי. סושי מסורתי קשור מאוד לפירות ים גולמיים ולכמה מרכיבים חיוניים. כך, הסושי הפך לארוחה ממוסחרת עם רכיבים שאינם מקוריים.

לסיכום: אבוקדו הוא בריא וטעים מאוד בסושי. אבל צריך לזכור שמדובר בדעה של אניני טעם, וכי חלק מהסיבה שאבוקדו הפך לפופולרי בסושי ובכלל, קשורה לכך שאבוקדו ידוע בשומנים הבריאים שבו, מהסוג הבלתי רווי – בערך כפליים מפירות אחרים. באבוקדו מצויים גם קרוב ל- 20 ויטמינים, מינרלים ותרכובות צמחיות שונות החיוניות לגוף האדם. בנוסף, אחד היתרונות הגדולים זה שהוא טעים מאוד בסושי – וזאת עובדה ידועה ברחבי העולם.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר