לעבור את הצום בקלות ובבריאות – הצעה לארוחות מפסקת ומספקת

אני מעדיפה שלא לחזור שוב על אותן המלצות חבוטות, לשתות הרבה מים, לא לאכול מתובל וכו'. די, שמענו – כולם יודעים. החלק שלא כולם יודעים, והוא גם פחות אופטימי, הוא שככל שהצום עובר יותר בקושי, משמע שיש לאדם יותר רעלים בגוף, והוא מתקשה לפנותם

אני מעדיפה שלא לחזור שוב על אותן המלצות חבוטות, לשתות הרבה מים, לא לאכול מתובל וכו'. די, שמענו – כולם יודעים. החלק שלא כולם יודעים, והוא גם פחות אופטימי, הוא שככל שהצום עובר יותר בקושי, משמע שיש לאדם יותר רעלים בגוף, והוא מתקשה לפנותם.

קריטריונים חמורים הופעלו על ידי על מנת להעביר אליכם אך ורק את המאכלים שישביעו, לא יצמיאו, ויאפשרו לכם לעבור בשובה ובנחת את היום הלא פשוט הזה.
המזון הינו:
עשיר בסיבים תזונתיים – ולכן משביע. לא אלאה אתכם בהבדלים בין סיבים מסיסים ולא מסיסים, פשוט תסמכו עלי שיש מהם במאכלים שיפורטו להלן. הם תורמים לשובע, גריפת פסולת ממערכת העיכול, וגם למניעת מחלות.
כולל שומן מהסוג הבריא – ולכן מעכב את פינוי המזון בקיבה, ומשהה את תחושת הרעב 
בעל תיבול עדין ולא משתלט – ולכן לא יגרום לצימאון במהלך היממה.
בעל ערך גליקמי נמוך – משמע, לא מקפיץ בפתאומיות את רמת הסוכר שנופלת חיש מהר, ומזמינה עוד ועוד מזון, רצוי מתוק.

ולפני ההצעה, כמה מילים על ההכנה לצום.
יום בהיר אחד החלטתי להיגמל מקפה. ולא תגידו ששתיתי בטירוף אספרסואים בשרשרת; לא – רק שתי כוסות נס קפה ביום וזהו. התופעות שהיכו בי הכניסו אותי לשוק. סחרחורות, כאבי ראש חזקים, חולשה ועוד תסמינים – וכל זה מגמילה של שתי כוסות נס קפה ביום.
אז הבנתי את פשר כאבי הראש שיש ביום כיפור.
לכן, בשבוע שלפני רצוי להוריד המינון של שתיית הקפה. ממש עד למינימום.
יש לשתות מים והרבה. לא שתייה ממותקת, אלא רק מים.

הצעה לארוחה המפסקת
מנת מרק עוף, עם ירקות כגון – בטטה, בצל, גזר וקישוא, סלרי.
מנת דג או הודו
מנת כוסמת או קינואה
אפונה ירוקה וגזר מבושל
ולקינוח – ארטיק אגס ותפוח.
תה קמומיל.

הצעה לארוחה המספקת
מייד עם שבירת הצום, אני ממליצה על פרוסת לחם מלא (כוסמין או שיפון)
עם כפית דבש ותה.
שעתיים לאחר מכן – אפשר לקחת מהקינואה והכוסמת או אורז מלא, או בסמטי בשילוב ירקות מבושלים. פחות מומלצים ירקות חיים וקטניות, מאחר שבשלב הזה עלולים להיווצר גזים.
עוד טיפ קטן: מאחר והגוף נמצא בסוג של סטרס, מכיוון שלא קיבל מזון יותר מיממה, הוא נמצא במצב 'מארב': כל אוכל שייכנס לא ישוחרר בקלות. לכן כדאי להתייחס לזמן הזה כמועד לפורענות, ולא מומלץ להרבות באכילה.

המתכונים בנויים ל– 6 מנות בקירוב.

מרק עוף עם ירקות
חצי ק"ג חלקי עוף או הודו
בטטה
בצל
סלרי עלים (שייאכל עם המרק)
2 גזרים
קישוא
פטרוזיליה או כוסברה למי שאוהב
מים עד כדי כיסוי כל החומרים
כף אבקת מרק

למרק של הארוחה המספקת, כדאי להוסיף גרד של ג'ינג'ר שמקל על העיכול.
צרור עלי תה מהגינה (אם יש) – לימונית, למון גראס, מליסה , אורגנו וכו' –זאת על מנת שהמרק יכיל גם קצת בריאות ואנטיאוקסידנטים.
מרתיחים את כל החומרים במשך כשעה. מי שיכול לאכול כך – עדיף, ומי שחייב אבקת מרק, אזי מעט, ומהסוג היותר בריא (ללא מונוסודיום גלוטמאט).

דג בתנור
אני מעדיפה סלמון, אבל אפשר כל דג אחר שמגיע ממקור מהימן ולא מזוהם. משקל הנתח – 150 גר' כפול מספר הסועדים.
מניחים את הנתח על נייר אפיה, ומחממים תנור לחום של 180 מעלות.
מטפטפים מעט לימון על, הדג ומפזרים מעט מלח גס. לאירוע חגיגי (ולא יום כיפור) אפשר לעסות במעט סויה ודבש.
מכניסים לתנור חם עד שמעט משחים.

הודו
חזה הודו – חצי פרפר
מלח גס
כפית חרדל
כפית דבש
פלפל שחור גרוס גס

משרים את הנתח ללילה עם כפית מלח גס.
לפני ההכנה מסננים ומעסים בדבש וחרדל.
זורים פלפל שחור ומכניסים לתנור חם מאד (250 מעלות) לכ– 40 דקות.
מניחים להתקרר בתנור.
זהו למעשה מתכון לפסטרמה ביתית. עדיף על חומרי השימור והצבע שאורבים לנו באלה הקנויות.

כוסמת ובטטה
2 כוסות כוסמת שטופה ויבשה
2 בטטות קצוצות לקוביות קטנות
בצל גדול אחד קצוץ לקוביות קטנות
מעט מלח
חצי כפית כורכום
כוסברה או פטרוזליהקצוצים דק

מכינים את הכוסמת כמו שמכינים אורז.
בסיר מחממים כפית שמן ואת הכוסמת לאחר שנשטפה וסוננה.
לאחר ערבובה, מוסיפים כמות כפולה של מים רותחים. 
מערבבים, מוסיפים מלח לפי הטעם, ואז מנמיכים את האש ונותנים לכוסמת לספוג את כל המים – כ- 15 דקות.
מכסים את הסיר ומניחים לכוסמת לנוח עוד כ– 15 דקות.
בסיר נפרד, מקפיצים בכפית שמן זית קוביות בצל ובטטה עד לריכוך הבטטה ושקיפות הבצל, ואולי אפילו להזהבתו. לא להתפתות להוסיף עוד ועוד שמן. מוסיפים מלח וכורכום לפי הטעם.
אם הסיר נראה יבש, אפשר להוסיף מעט מים.
לאחר ששני הסירים מוכנים, מאחדים אותם, ומוסיפים כוסברה או פטרוזיליה קצוצות.
תוספת בריאה, משביעה ונעימה בבטן.

קינואה ב- 3 צבעים.
כוס קינואה ב– 3 צבעים
כף חמוציות
4 משמשים מיובשים – רצוי אורגניים פרוסים לרצועות דקות
מיץ מלימון אחד
כף דבש, מייפל, סילאן, סירופ אגבה
מלח לפי הטעם

מבשלים את הקינואה כמו שמבשלים אורז: שוטפים ומכניסים לתוך סיר עם כפית שמן זית.
מעבירים את הקינואה מוסיפים 2 כוסות מים רותחים.
מוסיפים מעט מלח, ומניחים על אש נמוכה כדי לאפשר לקינואה לספוג את כל המים.
לאחר שהקינואה מוכנה, מוסיפים לה את החמוציות, מיץ הלימון, המשמשים המיובשים, הסילאן ומעט מלח.
מערבבים בעדינות ומכסים לעוד כמה דקות.
זהו – מוכן, טעים ומלא בריאות.

הקינוח: ארטיק אגס ותפוח
3 אגסים – רצוי צהובים
2 תפוחים – גאלה או דלישס או גרני סמיט
כף אגבה
2 כפות שיבול שועל
כף סובין שיבולת שועל
מעט קינמון

מסירים את הליבה של האגסים והתפוחים, אך משאירים את הקליפה
מבשלים בישול קצר עד להתרככות.
מעבירים למעבד מזון, שם כל החומרים אמורים ליצור בלילה אחת.
מחלקים למתקן ארטיקים, ומקבלים קינוח מרענן, קריר, לא משמין, ועשיר בסיבים תזונתיים.

לימור עברון גילת היא יועצת תזונה, מנחת קבוצות תמיכה להרזיה בדיאטה קלאב
[email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר