שלוש שנים לפטירתו של דניאל רוגוב: תחזיות במבחן הזמן

בדיוק לפני שלוש שנים, ב- 7 בספטמבר 2011, הלך לעולמו דיוויד ג'ורף, הלא הוא דניאל רוגוב. בסוף השבוע האחרון הצטרף אליו מני פאר, ובקבלת הפנים למני, שם למעלה, חיכתה לו בטח גם צינה אבידן. שלוש שנים לאחר פטירתו, החליט אלון גונן לחזור למהדורות "מדריך רוגוב ליינות ישראל", ולחפש את ההמלצות אותן נתן ליינות הישראלים שיהיו במיטבם כיינות עתידיים

בדיוק לפני שלוש שנים, ב- 7 בספטמבר 2011, הלך לעולמו דיוויד ג'ורף, הלא דניאל רוגוב עם אלון גונןהוא דניאל רוגוב. בסוף השבוע האחרון הצטרף אליו מני פאר, ובקבלת הפנים למני, שם למעלה, חיכתה לו בטח גם צינה אבידן.

 

שני האנשים הללו, רוגוב ופאר, הם מהאבות המייסדים של עיתונות היין בישראל. מהם שאבתי מידע, אותם כיבדתי גם כשלא הסכמתי לכל מה שכתבו, ובעיקר למדתי ליהנות מיין טוב . לשניהם היה בשנים האחרונות לחייהם משפט דומה: "צריך לשתות רק יין טוב. אין לנו זמן ליינות גרועים".

 

שלוש שנים לאחר פטירתו, החלטתי לחזור למהדורות "מדריך רוגוב ליינות ישראל", ולחפש את ההמלצות אותן נתן ליינות הישראלים שיהיו במיטבם כיינות עתידיים.

 

דניאל רוגוב היה היחידי שהעניק בציון יין שלו גם צפי עתידי לאותו בקבוק. לא פעם היו חילוקי דעות בין מבקרי יין שונים, האם בכלל אפשר לעשות זאת; הרי הנבואה ניתנה לשוטים, ככתוב, והרי יש כל כך הרבה פרמטרים שיכולים לשנות את הנוזל בתוך הבקבוק, אז קשה מאוד לקבוע.

 

בביקורות יין שלי איני מעז לציין פרמטר זה, מהסיבה שאני לא ממש יודע איך לעשות זאת. ניתנה לי הזדמנות פז לפתוח בקבוקי יין שנשמרו אצלי ואצל מבקר היין מימי בן יוסף מהמגזין סיגאר, ולבדוק האם ההמלצות של רוגוב שניתנו לפני שנים, אכן עומדות במבחן הזמן.

 

הטעימה הייתה מרתקת, וגם אם חלק מהיינות לא עמדו בציפיות של רוגוב, אין לי ספק כי הוא מגחך עלינו שם למעלה, ואומר במבטא האנגלוסקסי שלו "תתבעו אותי".
לחייכם שם למעלה: צינה אבידן, דניאל רוגוב ומני שלנו. רק אוכל טוב ויין צינה אבידן ז"למשובח.

פנו אלי רבים מהקולגות, וביקשו לדעת איזה יין הנחתי בתוך הקבר טרם כיסויו, אצל דניאל לפני שלוש שנים ואצל מני בשישי האחרון. אז בבקשה:
דניאל רוגוב: Château Margaux 2008.
מני פאר: בלאן דה בלאן של רמת הגולן Nonvintage, הבציר הראשון של היקב.

הטעימה נערכה במהלך השבועיים האחרונים
השתתפו בטעימה: מימי בן יוסף ואלון גונן
הבקבוקים: מאוספים פרטיים

יקב אבידן – ארגמן 2009
רוגוב: "אני מתכוון לעקוב אחריו בתשומת לב"
אכן, חמש שנים אחרי, לדעת שנינו זה יין שרוגוב היה נהנה ממנו גם כיום. הטאנינים נשארו עוטפים ומלטפים, המינרליות במיטבה. יין שמוכיח כי זן הארגמן ראוי, ואפשר לעשות ממנו דברים נפלאים.

יקב אבידן – גרנאש מורוודר 2009
רוגוב: "בעל פוטנציאל להיות יין מלוטש ומעודן"
אכן היין עדין, חמאתי מאוד, עם טעמי פטל ודובדבן בשלים. רוגוב המליץ לשתות כאמור עד 2014 . היין חי, בועט ונושם. יש לו ללא ספק עוד כמה שנים.

יקב אדיר – פלטו 2007, קברנה סוביניון וסירה
רוגוב: "עשיר וארוך. שתו עד 2012 ואולי גם לאחר מכן"

בטעימה היין מאוד מתובל ומאוד עשיר בטעמי פרי משובחים. יין מצוין, ויש לו עוד פוטנציאל להשתבח.

יקב אליגוטה – מרלו 2007
רוגוב: "גוף מלא, בעל טאנינים רכים ועוטפים. שתו עד 2012"

בטעימה שלנו הייתה תמימות דעים: מדובר במרלו משובח שמתיישן נפלא. לדעתי אחד מהטובים שטעמתי. חי ונושם וימשיך להשתבח.

יקב אמפורה – סירה 2006
רוגוב: "ארוך ואלגנטי, בעל טאנינים ופירות שמשתלבים זה בזה בסיומת. שתו עד 2014"

בטעימה היין היה בסוף דרכו. גוונים חומים וחומציות שהשתלטה על הפרי.

יקב אסף – ארבע עונות 2008
רוגוב: "מגוון מרשים של גרגרי בר, קסיס ותאנים, נגיש ומהנה כעת, אבל יהיה במיטבו בשנים 2012- 2014"
בטעימה היין עוצמתי, מורכב ובעל טעמים חדים. פרי טוב, עץ בקצוות, יין מאוזן. נפלא כעת, וימשיך להיות נפלא עוד מספר שנים.

יקב בן חיים – מרלו רזרב 2005
רוגוב: "אף מוזר משהו, אך נפתח בכוס ומציג פירות יער וגרדת הדרים, ארומה אדמתית מובחנת., שתו עד 2012"
בטעימה המרלו מראה סימני התבגרות, בעיקר בצבעו החום, אבל בפה הייתה התפוצצות של טעמי פרי בשל נפלאים. שנתיים אחרי התפוגגות ההמלצה, לדעתי מדובר במרלו שמחזיק יפה ומאוד מרשים.

יקב בנימינה – מרלו רזרב 2009
רוגוב: "צבע ארגמן כהה, עמוק ומרוכז. ליין הזה יש איזון ומבנה כנדרש, והוא ימשיך להתפתח היטב. היין יהיה במיטבו בשנים 2012 -2016"

בטעימה המרלו הנוכחי הזה בסוף דרכו, והוא מראה עייפות של פרי כאשר החבית משתלטת.

יקב גבעות – הרודיון קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק 2008
רוגוב: "יין עגול ואלגנטי, שנפתח בשזיף אדום ובפירות יער אדומים. הפרי מקבל תמיכה טובה משוקולד מריר וסיומת ארוכה. שתו מעכשיו עד 2014"

בטעימה צבע אדום רובי מבריק, ריחות נקיים של פרי בשל. בפה יש טעמים טובים של פרי מוצק, שלא מראה אפילו ברמז סימני התבגרות. היין מעלה חיוך של אושר על הפנים. יופי של בלנד. נמרץ ומהנה ביותר. יופי של יין.

יקב דלתון – ויונייה 2009
רוגוב: "צבע זהוב מבריק, חומציות מרעננת באף ובחך. אגסים, ליצי', סיומת חלקה ועגולה. שתו עד 2012"

בטעימה: האמת הופתענו. היין מדהים. צבע נקי, ריחות נקיים, בפה הפירות הטרופים מאוד מהנים. יופי של ויונייה.

יקב הר אודם – אלפסי 2007 קברנה מרלו
רוגוב: "טעם הפירות נתמך היטב על ידי תווים מפולפלים ושמץ של עשבי תיבול ים תיכוניים. עגול ועשיר. שתו עד 2014"

בטעימה עושה רושם שהיין הזה עמד מלכת. פשוט אחד לאחד כפי שרוגוב כתב עליו. רק צריך לשנות את הפוטנציאל מ- 2014 ועד… יין נפלא.

יקב וילה וילהלמה – גרנד רזרב שרדונה 2006
רוגוב: "צבע זהוב דבש, גוף מלא וחמאתי. כבר מפגין עץ בנדיבות. בכוס יש מלון ירוק והדרים על רקע לנולין. שתו מיד"

בטעימה: צבע זהוב דבש, צלול. באף ארומות נפלאות של מעט פרי טרופי עם חבית. בפה שלל טעמי עשבי תיבול רטובים, מלון בשל, אגס בוסרי. זה שרדונה שונה בגזרה הישראלית, מאוד מיוחד ומאוד עוצמתי. אי אפשר להתעלם מהיין הזה. חוויה אחרת.

יקב ויתקין – פינו נואר 2008
רוגוב: "גוף בינוני מלא וארומטי. ארומות וטעמים של דובדבן שחור, פטריות מתובלות ומינרלים אדמתיים קלים. שתו עד 2015"

בטעימה היין עבר את שיאו, והוא מאוד ריבתי בצורה מוגזמת.

יקב זאוברמן – מרלו 2007
רוגוב: "זהו יין בומבסטי, גוף מלא, אלכוהולי, טאניני וסמיך. מציג שפע פרי ועץ. יין עולם חדש. עשוי היטב ומעניין. שתו עד 2014"

בביקורת היין שנערכה ליינות זאוברמן לפני חצי שנה, כתבתי כך: צבע היין ארגמני יפה. באף יש ריחות חבית בצורה מוגזמת, שלא נותנת לכל ריח אחר לבוא לידי ביטוי. היין היה בדקנטר כמה שעות ועדיין לא הצליח להיפטר מהריח. לאחר כמה ערסולים התחילו לצאת ריחות מעט מעופשים ולא נעימים. בפה יש מתקפת חבית משולבת בטאנינים תוקפניים ביותר, עם אפטר טייסט מתכתי. יין שהמילה "מנוח" מתאימה לו.

יקב טוליפ – בלק טוליפ 2007
רוגוב: "צבע ארגמן צעיר כהה, טאנינים נדיבים, פירות יער, פלפל שחור ועשבי תיבול קלויים. שתו עד 2014"

בטעימה היין במיטבו ולא מראה כל נסיגה. נמרץ, צלול ומלא ארומות נפלאות וטעמים של פירות מוצקים. יופי של יין. רוצה לחיות עוד כמה שנים לפחות.

יקב טפרברג – רזרב קברנה סוביניון 2007
רוגוב: "מרוכז וטאנינים מוצקים ובועטים הזקוקים לזמן. ארומות וטעמים של אוכמניות, תאנים ומוקה. יהיה במיטבו בשנים 2011- 2014"

יצא לי לטעום את היין גם לפני שנה ושנתיים. מדובר ביין שכל הזמן עובד בכוס, ומפגין עוצמו של פרי משובח. אני אוהב שמרגישים את עקצוצי התאנים ביין. היין עוצמתי, ועושה רושם שצריך להתחיל לשתות אותו מהיום ועוד כמה שנים לפחות. יופי של יין. שאפו.

יקב ברבדו – קברנה סוביניון 2009
רוגוב: "אף קברנאי, של פרי שחור ותיבת סיגרים. יין טאניני עשיר, פירות יער ואוכמניות על רקע של תבלינים מזרחיים. יהיה במיטבו משנת 2013"

רוגוב, אין לי את כתובת הדואר שלך, ואולי טוב שכך, כי אחרת היית מקבל כמה מכתבים זועמים של כאלה ששמרו את היין הזה עד עכשיו, על מנת ליהנות ממנו כפי שהמלצת.
מדובר ביין בו תיבת הסיגרים ועוצמת מיץ החבית מעלימים כל ריח וטעם של קברנה סוביניון. עושה רושם שלחביות שהיין שהה בו הוסיפו שבבים על מנת להעשיר את טעם החבית, אבל מישהו שכח להוציא אותם. יין מאכזב.

יקב ברבדו – שיראז 2009
רוגוב: "גוף מלא, שזיף אדום בשל, גרגרי בר ואוכמניות עם תמיכה של ליקריץ, ארוך עגול וממלא. יהיה במיטבו מ- 2012"

בטעימה אכן השיראז הזה מהנה. פרי נקי באף. בפה טעמים עדינים ולא בומבסטים. יין טוב.

יקב כרמל – מדיטרניין 2007
רוגוב: "בלנד נפלא של קריניאן, שיראז, פטי ורדו, פטיט סירה וויונייה.
ארומטי מאוד, פירות אדומים בשלים, אלון מעושן, פלפל שחור, וגרגרי ערער שאינם נדחפים. עגול ומורכב וארוך. שתו עד 2018"

בטעימה: גם באף וגם בפה יש תחושה של ריבתיות יתר. יין כבד, בומבסטי ועוצמתי כל כך, עד שקשה ליהנות מיותר מאשר כוס אחת.

יקב מרגלית – קברנה סוביניון 2008
רוגוב: "אדום כהה, חושף שרירים. פירות יער שחורים ונגיעות של קופסת סיגרים. רמז לפורצ'יני. יגיע לשיאו בין השנים 2012 – 2018 ואולי מאוחר יותר"

בטעימה מדובר בקברנה, שחוץ מצבעו העז והיפה – האף והפה מאכזבים. אמנם יש בו פרי טוב – אבל לא עוצמתי, ריחות מהנים – אבל נעלמים מהר מדי. קברנה ישראלי נוסף, שללא התווית והידיעה שהוא של מרגלית, הייתי מניח שיכול גם להיות מהסדרה האזורית של כרמל.

יקב נעמן – קברנה פרנק 2008
רוגוב: "יין רציני. טאנינים קשים, נגיעות של עץ מתובל. הרבה שזיף, דובדבן ונגיעות טבק. שתו עד 2012"

בטעימה מדובר בקברנה פרנק משובח. רגוע, והפרי שבו חמאתי ומלטף. פירות בשלים שמתמזגים היטב עם ליקריץ ועשבי תיבול ארומטיים וטריים. פשוט יין טוב ומהנה. יש לו עוד כמה שנים.

יקב סוסון ים – קאמי 2007
רוגוב: "סירה ופטיט סירה. אדום כהה, גוף מלא ועוצמתי. יין עגול ועדין. נפתח בפטל וממשיך לשזיף עסיסי, גרגרי בר ופרחים. יין מאוזן ובנוי טוב. שתו עד 2014".

בטעימה היין פשוט הפתיע, והתגלה כיין עוצמתי ומאוזן להפליא. טעמי פרי בשל עם חמיצות נפלאה. חבית עסיסית וטובה בפה. מעט בשר מעושן. יופי של יין. חי ובועט ורוצה עוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר