כיצד נשמור על תזונת הילדים בתקופת החגים?

יעל חן רביע היא דיאטנית קלינית לילדים ומאמנת אישית שפיתחה את "מילון התיאבון" המנגיש לילדים ערכי תזונה בריאה

כהורים נרצה לשמור על הרגלי אכילה בריאים לילדים בכל ימות השנה
כהורים נרצה לשמור על הרגלי אכילה בריאים לילדים בכל ימות השנה. צילום pixabay

עדיין לא הספקנו להיכנס לשגרת ימי החול מאז הסתיים החופש הגדול, וכבר מתחילה תקופה נוספת של יציאה משגרה – תקופת החגים. כמיטב המסורת, חגי ישראל מלווים בארוחות משפחתיות ומפגשים חברתיים הכוללים ארוחות או הגשה של כיבוד, בין אם כאורחים או כמתארחים.

כהורים נרצה לשמור על הרגלי אכילה בריאים לילדים בכל ימות השנה, ולחנך להתנהלות מושכלת גם בעתות חגים ואירועים מיוחדים, בהם סוג המזון שונה ולרוב עתיר בקלוריות, תדירות הארוחות וכמות האוכל המוגש גבוהה מבשגרה. תקופת החגים של ראשית השנה הינה הזדמנות מצוינת לכך. הכללים הבאים לתזונה בריאה בימי החגים משפחתיים, משותפים לכל הדואגים לגזרתם ולבריאותם, על מנת שנזכה ליהנות יחד בהווה ובעתיד בבריאות ובהרגשה טובה.

מועד נפלא להחליט על התחדשות ושינוי, או שיפור של תזונת המשפחה או הרגלי האכילה המשפחתיים
מועד נפלא להחליט על התחדשות ושינוי, או שיפור של תזונת המשפחה או הרגלי האכילה המשפחתיים. צילום pixabay

ראש השנה: התחלה חדשה מתחילה בהחלטה

ראש השנה הוא מועד נפלא להחליט על התחדשות ושינוי, או שיפור של תזונת המשפחה או הרגלי האכילה המשפחתיים. כדי להצליח כדאי לבחור שינוי אחד בלבד. השינוי צריך להיות משמעותי אך לא קשה מדי ליישום, כדי שנוכל להתמיד בו לאורך זמן. למשל, להוסיף למניין הארוחות המשפחתיות ארוחה משפחתית נוספת בה כולם אוכלים יחד ביום מוסכם מראש, או למשל להימנע מקניית שתיה ממותקת ולעבור לשתיית מים בלבד בכל ימי השבוע, או לחתוך ולהגיש בצורה צבעונית ויפה צלחת פירות וירקות אחר הצהריים.

שינויים משפחתיים כדאי לעשות בהדרגה, ולתווך לילדים את הצורך בשינוי ומהותו לפי גילם ורמת ההבנה שלהם. בגיל בוגר כדאי לשתף את הילדים ולבקש רעיונות. למשל רעיונות לתפריטי ארוחות ערב, שיתוף בהכנת סלט פירות אחה"צ, רעיונות לגבי 'יוצאים מן הכלל' – כמו הזמנים של יציאה מהכלל לגבי שתייה מתוקה וכו'.

באופן אישי לגבי ילד מסוים, אם יש ילד שאצלו דרוש לטעמכם שינוי ספציפי, ההמלצה היא להפוך אותו לנחלת הכלל. לדוגמא, אם רק ילד אחד אינו רגיל לאכול ארוחת בוקר לפני היציאה לבית הספר ואחיו כן, אזי הכלל הוא ש'במשפחה שלנו אוכלים ארוחת בוקר', ומה שנותר הוא השיח עם הילד על חשיבות ההרגל, ולמצוא יחד איתו את הדרך שנכונה עבורו ושתוביל אותו ליישם הרגל שייטיב עמו .יצירתיות ומתן חופש בחירה בין מספר אפשרויות, הם כללי מפתח להנחלת הרגלים לילדים, והחגיגיות שבהכרזה על שינוי מבורך בתחילת שנה, היא צעד מצוין כנקודת פתיחה.

להגיש בצורה צבעונית ויפה צלחת פירות וירקות אחר הצהריים
להגיש בצורה צבעונית ויפה צלחת פירות וירקות אחר הצהריים. צילום pixabay

על ארוחות והיערכויות 

ריבוי ארוחות חגיגיות הן הזדמנות ללמד וללמוד תכנון ואכילה, במידה כזו שבה גם נהנה וגם נאכל בלי להפריז. בין אם אנחנו מארחים או מתארחים בסעודת חג או אחרת, כדאי לתכנן את ארוחות היום כך שתהיה ארוחה עיקרית אחת, ויתר ארוחות היום תהיינה קלות.

שלושה כללים שיובילו אותנו להרגשה נעימה של אכילה במידה הם: לא להגיע לארוחה רעבים מדי, להשאיר מקום לקינוח אם יש כזה, ולהקשיב לגוף כך שבסיום הארוחה נגיע לדרגת שובע 'נעים'. באופן מעשי, אוכלים משהו קטן לפני שיוצאים מהבית עד שתתחיל הארוחה, למשל יוגורט עם פרי או קרקר עם ממרח לא ממותק. בארוחה דואגים שהצלחת תכיל ירקות שתורמים לתחושת השובע, ושמים לב לאכילה בנחת ושהות כדי להעריך את דרגת השובע לפני שנחליט אם לקחת תוספת או קינוח. על שלושת הכללים כדאי לשוחח עם הילדים כחלק מהרגלים בריאים לחיים, ובחגים לתזכר ולתרגל.

קרה והפרזתם באכילה? לא נורא. גם זאת  למידה, ותמיד ניתן להשתפר. צאו להליכה או פעילות גופנית משפחתית אחרת שמומלצת בכל מקרה, ובארוחה הבאה שוב הזכירו את הכללים וכיצד ניתן להוציא אותם אל הפועל.

חלק מהאתגרים ביציאה מהשגרה, ובפרט כשמדובר בארוחות חג ובאירוח, הם הקינוחים והכיבוד הנוסף לאוכל
חלק מהאתגרים ביציאה מהשגרה, ובפרט כשמדובר בארוחות חג ובאירוח, הם הקינוחים והכיבוד הנוסף לאוכל. צילום pixabay

ארץ זבת חלב דבש וממתקים

חלק מהאתגרים ביציאה מהשגרה, ובפרט כשמדובר בארוחות חג ובאירוח, הם הקינוחים והכיבוד הנוסף לאוכל, שמהווה מקור להנאה אך גם לפיתוי לאכילה עודפת של מזון עתיר בשומן, סוכר ומלח. אם היינו מסתפקים בתמרים, רימונים ושקדים, או תפוחים בדבש, כנראה שהיה לא רק בריא יותר אלא גם קל יותר להנחיל הרגלים של אכילת קינוחים במידה. אלא שכיום, לרוב מוגשים עוגות עוגיות, חטיפים וממתקים. לכן, ובלא קשר למשקל הגוף בהווה, חלק מההשגחה ההורית היא לוודא שהילדים אוכלים בגבול הטעם הטוב מבחינת שמירה על הבריאות, וכן, גם נימוסים.

ככל שיותר משפחות יהיו מודעות, כך נייצר אורח חיים בריא יותר עבור כולם. אך מכיוון שלא תמיד השליטה על התפריט בידינו, אם יש צורך בהחלט כדאי להגדיר לילדים מה וכמה באפשרותם לבחור. לא נעים להעיר לפני כולם כשהילדים מגזימים? נכון. אפשר לקרוא לילד ולהזכיר לו בפרטיות ומתוך דאגה ושמירה על כבודו מה סוכם ומדוע, ולציין שמחר יהיה עוד. השגרה מורכבת מיציאה מהשגרה, ולכן זהו אורח חיים. אם לא נעזור לילדים כשהם זקוקים לוויסות, אזי כל חג עלול להפוך להעמסת סוכר מיותרת.

 

שמחים ונהנים עם שבעת המינים

דוגמא אישית של שמחה בחג באכילה של מזון בעל ערך תזונתי גבוה מתוך הדגשת ערכו עבור הילדים, יכולה להיעשות על ידי הכנה משותפת של מאכל או ציון התכונה המיוחדת שלו, כך שההפנמה והזיכרון יהיה חוויתי. למשל, לסחוט יחד מיץ רימונים מלא בנוגדי חמצון – "החיילים הטובים שמחזקים את הגוף מפני מחלות"; הכנת צ'יפס מתפוח – 'שמי שאוכל ממנו כל יום נותן לרופא לנוח', אכילה של תאנים ותמרים מתוקים מהטבע, וסיפור על שמן הזית מלך השמנים, שבזכות תכונותיו נשמור על בריאות הלב לאורך ימים .

 






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה