MILK & HONEY – בתחנה האחרונה לפני הוויסקי הישראלי הראשון

המזקקה שמייצרת 170,000 ליטר בשנה וממלאת מעל 800 חביות מייצאת לחו"ל למעלה מ- 72% מתוצרתה. צילום יונתן לבני
אולי נגיע בקרוב להכרה בינלאומית שישראל אינה רק מדינת הייטק, אלא גם יצרנית טובה של וויסקי איכותי, ג'ין ודיג'סטיף

לפני מספר שנים הוזמנתי להשקה של מזקקת הוויסקי הראשונה בישראל, בשכונה לא מהיפות שבדרום ת"א. חשבתי לעצמי שקצת יומרני לפתוח מזקקת וויסקי בארץ. אז גם התוודעתי אל בעליו של המיזם, גל קלקשטיין, איש הייטק שהקים את מיזם M&H Whisky Distillery, ונזכרתי באמירה: איך עושים הון קטן בעולם היין והאלכוהול? משקיעים הון גדול ואחרי כמה שנים ההשקעה הופכת הון קטן. קלקשטיין, האיש עם החזון לייצר וויסקי בארץ הקודש, הוביל את אירוע ההשקה של ה-YOUNG SINGLE MALT  –THE LAST ONE . זהו המשקה האחרון לפני שייוולד הוויסקי האמיתי של המזקקה, המהדורה המסחרית, הצפויה בסוף 2019 לאחר שהייה במשך שש שנים בחבית בטרם שחרורה לשוק.

תומר גורן - המזקק הראשי של מילק אנד האני. צילום מדף הפייסבוק
תומר גורן – המזקק הראשי של מילק אנד האני. צילום מדף הפייסבוק

קלקשטיין מספר כי כשהקים את המזקקה, הסתכלו עליו רבים בתמיהה. מזקקה בישראל? איפה השדות המוריקים והגובה של סקוטלנד? היכן המים הטבעיים הנהדרים של ההיילנד הסקוטי? מזקקה בתל אביב? שימוש במים תל אביביים? החום התל אביבי? הכל דיבר נגד. היום, כעבור שש שנים, מסתבר כי המהלך היה נכון. המים התל אביביים מזוקקים בתהליך אוסמוזה הפוכה באופן הייטקי,  והחום התל אביבי הופך למשהו שמתגאים בו, משום שהוא ההיפך מסקוטלנד הקרירה והרטובה ובעלת המים הטבעיים הנהדרים. המוצרים של המזקקה נמכרים ב-250 נקודות מכירה בישראל, ומעניינת עוד יותר העובדה כי המזקקה, שמייצרת 170,000 ליטר בשנה וממלאת מעל 800 חביות (השנה מולאה החבית ה-1,000), מייצאת לחו"ל למעלה מ- 72% מתוצרתה. בין הארצות אליהן מייצאת המזקקה: הולנד, בלגיה, אנגליה, פולין, צרפת, איטליה וגרמניה, ובשנה הבאה יורחב היצוא גם לארה"ב.

צילום מדף הפייסבוק
צילום מדף הפייסבוק

האמת שלא כל כך התפלאתי: וויסקי, שהוא מקור הגאווה של סקוטלנד, מיוצר היום ביפן, בסין ובטייואן. הוויסקי היפני הפך בשנים האחרונות לאחד הוויסקים הנחשקים והיקרים בעולם, אז למה לא משהו אקזוטי כמו וויסקי ישראלי? אומנם מילק אנד האני – חלב ודבש, הוא ביטוי מקראי המתאר את שפעה, פוריותה ותנובתה של ארץ ישראל, ומתייחס כנראה לפרות ולדבש הארץ, אבל למה לא לייחס אותו גם לוויסקי? המזקקה כבר זכתה ללא מעט מדליות בתחרויות בינלאומיות, אם כי עדיין לא הוציאה לשוק את בקבוק הוויסקי הראשון שלה, אבל מלתת השעורה מייצרים כבר מוצרים שונים:

צילום יונתן לבני
צילום יונתן לבני

ניו מייק סינגל מאלט: תזקיק שקוף, שאחרי עוד שלוש שנות יישון בחבית יהפוך לוויסקי. למרות שהחביות והיישון מכתיבים את אופי המשקה הסופי, הניו מייק הוא הבסיס לוויסקי והוא מכיל 40% אלכוהול.  טעמנו גם סינגל מאלט שנעשה בחביות של יקב המייצר שיכר של רימונים. אין שום מזקקה בעולם שמשתפת פעולה עם יצרן שיכר רימונים, ומענין יהיה לטעום את המוצר הסופי במשך הזמן.

ג'ין לבנטין: מכיל ערער והרבה תבלינים משוק לוינסקי הסמוך: זעתר, קינמון, קמומיל, פלפל שחור, לואיזה, תפוז וקליפות לימון. אחרי השריית התבלינים בתזקיק הניו מייק למשך 48 שעות, הג'ין מזוקק בשלישית בדוד ייעודי בנפח 250 ליטר, וב- 46% אלכוהול הוא משהו ייחודי לישראל.

רוטס – ROOTS: ליקר עשבים מרתק, שנרקח במיוחד לחגיגות ה- 70 של המדינה. המזקקה נתנה לשבעה אנשים ממגוון תחומים, לבחור עשב או תבלין ייחודי המייצג לדעתם את המהות של הישראליות. בין הבוחרים: קרן ליבוביץ' – השחיינית הנכה שזכתה בשבע מדליות פראלימפיות, ארז קומרובסקי – איש הלחם והשף, אלי מזרחי משוק מחנה יהודה, המשורר והמורה רוני סומק, ותומר גורן – המזקק הראשי של מילק אנד האני. התבלינים שנבחרו: שקדים, ציטרה, כוסברה, יסמין, טרגון, טימין והל. כל התבלינים עורבבו עם הניו מייק בחוזק של 35% אלכהול. התוצאה נהדרת. 149 ₪ יקנו לכם משקה דיג'סטיף שמזכיר את הדיג'סטיפים הטובים בעולם, כמו אונדרברג, ייגרמייסטר, או פרנט ברנקה. ישראל מצטרפת לעולם של משקאות מצויינים אותם שותים בסיום ארוחה.

אז אולי גם נגיע בקרוב להכרה בינלאומית שישראל אינה רק מדינת הייטק, אלא גם יצרנית טובה של וויסקי איכותי, ג'ין ודיג'סטיף, של מי שעשה אקזיט בהייטק, והשקיע את כספו ביצור וויסקי ומשקאות אלכוהולים מבוססי לתת שעורה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר