נראה כי כל מי שעולה לישראל מגיע עם חלום. דני ניילסון, יליד קליפורניה
החביב, שהיה הבעלים של אתר bed and breakfast בטנסי, רכב על החלום של עשיית יין ובישול בירה ביתיים מאז שעלה לישראל ב- 2003.
החנות שלו לציוד לייננים, הצמודה לביתו במבשרת ציון שבפאתי ירושלים, מוכרת ציוד לעשיית יין בישול בירה וזיקוק אלכוהול בבית, למאות חובבים ולחולמים אחרים, שחשבו שהם עשויים ביום מן הימים לבשל בירה או להתסיס יין לעצמם, עבור חבריהם ובני משפחה, ולאחדים אפילו היו התושייה והאומץ כדי להפוך למסחריים.
דני לא רק מספק את הציוד הדרוש; הוא מספק את הידע בכל תחום, כך שכל
אחד יכול להתחיל לייצר בביתו אחרי מספר מפגשי הדרכה. הכיתות מופרדות, שכן יש ציוד שונה והבדלים בגישות ומיומנויות כאשר מבשלים בירה, מתסיסים יין ומזקקים משקאות חריפים כמו ג'ין, רום או ברנדי.
דני ממשיך לייצר בירות באמצעות חברת Isra-Ale שלו, אבל הוא משאיר ייצור בירה בכמויות גדולות לעשרות המבשלות הקטנות שצצו בשנים האחרונות. עם יותר מ- 120 תוויות בירה ביתית מקומיות, דני נרתע להיכנס לזירה כמיזם מסחרי, מאחר שלדעתו אין לו הרבה מה לחדש, והוא ראה הרבה בירות בוטיק שלא נמכרות במהירות מספקת כדי להצדיק השקעה בתעשייה שכבר גדושה, ושולי הרווח בה ידועים כנמוכים.
וכך, לפני מספר שנים החלו דני, אשתו פאם ושלושת ילדיהם הבוגרים (מאט, שרה ואמילי), להתמקד בעשיית סיידר תפוחים המוגדר כ"סיידר קשה" – hard cider.
סיידר קשה הוא מונח אמריקאי להבחנה בין סיידר תפוחים שמותסס (בדרך כלל 4% עד 12%אלכוהול) וסיידר שאינו מותסס (סיידר רך). באזורי גידול תפוחים ברחבי העולם, המלה "סיידר" מבטאת משקה קל אלכוהולי, שבמהלך הדורות התחרה לא פעם בפופולריות שלו ביין ובבירה.
תחת השם cider Buster's (על שם הגולדן רטריבר האהוב של הניילסונים),
הביקוש למשקה התפוחים הטרי, פירות וקופצני הזהוב של ניילסון דרש מהם לשנות סטטוס מעסק ביתי, וביולי 2013 הם פתחו מתקן מקצועי חדש בבית שמש, חולקים קיר משותף עם מבשלת שפירא הפופולרית. העיתוי נראה אידיאלי עם זינוק אדיר במכירות סיידר קשה בעולם, ובאסטר'ס היה אחד מבתי הסיידר הראשונים המתמקדים בעשיית סיידר תפוחים אלכוהולי בישראל.
מאחר שמכירות סיידר קשה שולשו בארצות הברית במהלך שלוש השנים האחרונות, עם ממוצע של כ- 100% צמיחה בכל שנה, מספר מבשלות בירה אמריקאיות גדולות ומבשלות מצליחות שמו לב לכך והשיקו סיידרים משלהם. בישראל, השוק נשאר עד כה קטן בהרבה עם מספר קטן של יצרנים מקומיים, אך מאחר שהמכירות ממשיכות לטפס, זה מעודד את היצרנים שבמשחק.
Side Effect היא היצרנית הגדולה בארץ ומשווקת על ידי יקב רמת הגולן, וכמו
באסטר'ס מציעה סיידר יבש ויותר אלכוהולי (6%) וגרסת 4% מתוקה יותר, ממטעי אל רום שלהם בגולן.
בעוד שביקב טורא בשומרון ניסו לייצר סיידר והיו מרוצים מהתוצאה, הם זונחים אותו כדי להתמקד ביינות שלהם, מאחר שכרמים חדשים עם ענבים לבנים הגיעו לניבה.
יקב הבוטיק Galil Winery, הידוע בעיקר בזכות יינות הרימונים שלו, שיווק גם כן סיידר, ולא נראה כי יש הרבה מתחרים, כך שיש הרבה יותר מקום לתחרות בייצור סיידר, גם אם הביקוש עדיין אינו תואם לזה של בירות או יין.
יתרון שיווקי אחד שיש לסיידר מול בירה, הוא בהיותו חלופה ללא גלוטן, עם כמות דומה של אלכוהול. בישראל, יצרני סיידר גם בוחרים בחוכמה להשתמש בשמרי ייצור יין במקום בשמרי בירה, והצליחו לקבל אישור כשרות לפסח.
במקביל השיקו הניילסונים את Buster's Hard Lemonade בחודש יוני 2014,
וכבר יש בשוק חיבה ללימונדה "רכה", וקלות השתייה שלה הפכה אותה לאהובה בפסטיבלי יין ובירה ובשווקי איכרים. זה התחיל כדרך להשתמש בשאריות כשדני לימד את בנו מאט לעשות לימונצ'לו, ואז עברו לייצור לימונדה קשה (7,000 ליטר לחודש). הביקוש כבר גובר על הגידול בייצור סיידר (5,000 ליטר לחודש), ובתוך חודשים ספורים כבר מהווה יותר ממחצית מהעסק שלהם.
ככל שהייצור המקומי, ויותר מכך הביקוש לסיידרים, גובר, כך יבוא של יותר מותגי סיידר בינלאומיים גדל גם כן.
Strongbow מבריטניה יצרן סיידר הגדול בעולם (כ- 15% מהשוק העולמי) נמצא עכשיו על המדפים בישראל. כך גם סיידרים מתפוחים ואגסים מצרפת, לעתים קרובות בבקבוקים בגודל של בקבוקי יין – 750 מיליליטר, הנמכרים בחנויות יין וגבינות הטובות יותר.
עם הייצור שעד כה מוגבל לבקבוקי ליטר שליש ליטר, בדומה לבקבוקי לבירה, Buster's יגיע בקרוב לשוק בבקבוקי 750 מיליליטר, והם מציעים גם חביות-מיני של 20 ליטר לאירועים או לברים ומסעדות, כדי לסייע לענות על הביקוש למארז חלופי. הם מקווים שיהיו להם גרסאות וטעמים אחרים לסיידר וללימונדה הקשה שלהם בקרוב, וסדרה חדשה של משקאות בשנת 2016.
באשר לדאגה מתחרות אפשרית מצדם של מותגים מיובאים גדולים, דני וויילסון
אינו מודאג. הוא מתמקד בייצור מוצר ארטיזנלי שיהיה בעל מספיק אופי כדי לבדל אותו מיצרנים מסחריים, וישמח אם מותג יבוא כמו Strongbow יעזור להציג לצרכן ישראלי את ההנאה מכוס קרה כקרח של סיידר קשה.
עולים שנהנו מסיידר בארצות המוצא שלהם, עשויים לעזור למכירות סיידר בישראל, וזה רק יגרום לחיוך התמידי של דני ניילסון לזרוח ולהיות רחב יותר.

תגובות
0