וויסקי סובב עולם והסקוטית – זה הולך יחד היטב

החברה הסקוטית מבית ישרקו (טיב טעם), הזמינה למסע וויסקי מקיף עולם במסעדת מקום של בשר בנווה צדק בת"א. צילום יונתן לבני
וויסקי מזוהה כמשקה אלכוהולי המופק מזיקוק סוגים שונים של דגנים אשר עברו הלתתה. לאחר הזיקוק מיישנים את הנוזל בחביות עץ אלון לפרקי זמנים משתנים. שיעור האלכוהול בוויסקי עומד תמיד על 40% ומעלה

הרבה וויסקי זרם בנהרות ישראל מאז ימי ג'וני ווקר האדום והבלק אנד ווייט. אחר כך שדרגנו לשיבס ריגל, ובכך חשבנו הגענו לשיא של כל הזמנים. טעינו. החברה הסקוטית מבית ישרקו (טיב טעם), הזמינה אותנו למסע וויסקי מקיף עולם במסעדת מקום של בשר בנווה צדק בת"א, עם הרצאה מרתקת של עידן עוז, המנהל המקצועי של הענף ברשת טיב טעם.

וויסקי מזוהה כמשקה אלכוהולי, המופק מזיקוק סוגים שונים של דגנים אשר עברו תהליך הלתתה. לאחר הזיקוק מיישנים את הנוזל בחביות עץ אלון לפרקי זמנים משתנים. שיעור האלכוהול בוויסקי עומד תמיד על 40% ומעלה. מה חשוב בייצור הוויסקי? מה עושה אותו שונה ומיוחד? קל יותר לומר מה – לא. המים והמסורת ארוכת השנים, טוענים הסקוטים. החביות, טוענים האמריקאים. החביות והדיוק, טוענים היפנים.

וויסקי אמריקאי

ייצור הוויסקי האמריקאי, או הבורבון כפי שרבים קוראים לו על שם הבורבונים הצרפתים, החל כנראה במאה ה- 18 על ידי  מהגרים סקוטיים ואיריים שהגיעו לארה"ב. האמריקאים מייצרים את הוויסקי בעיקר מתירס. בסקוטלנד הפכה תעשיית הוויסקי לענק המוכר בכל העולם, ושם מייצרים אותו מחיטה או שעורה, ומיישנים את המשקה לפחות שלוש שנים בחביות עץ ישנות.

את הטעימה התחלנו עם הוויסקי החזק יותר, שהוא האמריקאי ELIJAH CRAIGמיוצר בקנטאקי ונקרא על שמו של כומר שגילה כי וויסקי משתבח בחביות חרוכות, והפך את הוויסקי שיצר לבורבון האמריקאי המפורסם בעולם. נקרא גם SMALL BATCH, דהיינו חביות ספורות שנבחרות בכל פעם כדי לתת לו את טעמיו העשירים ואת הגוף המלא. טעמו מזכיר טעמי וניל, הוא מלא בפה עם טעמי עץ בולטים, מעושן, קלוי, וסיומת ארוכה. מחירו 215 ₪.

EVAN WILLIAMS – מיוצר אף הוא בקנטאקי, ונחשב לסופר פרמיום. אחד מהוויסקים המוצלחים של מזקקת בן היל. מיוצר ללא ערבוב מחבית יחידנית עם ציון שנת הייצור, ובקטגוריית הוויסקים האמריקאיים נחשב לאחד הטובים בעולם. יש לו ניחוחות של קרמל כהה, תבלינים ועישון, עם סיומת ארוכה וטעמי דבש בסוף הבליעה. מחירו 215 .

וויסקי סקוטי

TOMATINעל TOMATIN כתבתי בעבר כשעשיתי היכרות עם המזקקה הסקוטית, שהוקמה ב- 1897 בהיילנד הסקוטי, לא רחוק מאינוורנס, על שטח ענק של כ- 500 דונם. החברה החלה כמייצרת ומוכרת של סינגל מאלט – וויסקי יחידני, למזקקות אחרות באזור. במשך הזמן הפכה לאחת המזקקות הגדולות באזור, ובשנים האחרונות היא מתמקדת במותג של עצמה. טעמנו את TOMATIN  בן 14 שנה, ואת זה בן  18 שנה. הוויסקי של 14 שנה כולל יישון במשך שנה בחביות פורט ישנות, שנותן לו טעם מעט מתקתק אבל בלי לפגוע בהיותו וויסקי יחידני מצוין. בחך טעמים של דבש, מילון תפוח, אפוי ואגוז. הסיומת פירותית נהדרת. מחירו 289 ₪. ה- TOMATIN  שמתיישן 18 שנה הוא מה- SINGLE MALT  הטובים בטעימה ובכלל. הסיומת של ייצור הוויסקי נעשית בחביות מיוחדות, שרי אלורוסו מספרד. טעמי פירות ושוקולד, מעט לימוני, וסיומת שלא נגמרת. מחירו 497 .

 

 

וויסקי יפני

לבסוף עברנו לטעום וויסקי יפני. לא קל להשיג וויסקי המיוצר ביפן. מסתבר כי היפנים לא מצליחים לספק את כל הביקוש לוויסקי שהם מייצרים, שקנה לו אוהדים בכל העולם.

NIKKAאחת המזקקות המפורסמות ביפן. וויסקי המיוצר במזקקות של החברה במקומות שונים ביפן.  טעמנו את ה- NIKKA FROM THE BARREL – וויסקי המחבר בין שתי מזקקות של המותג. מגיע בבקבוק מרובע של 500 מ"ל המעוצב בטוב טעם, עם פקק ממתכת המאפיין את הוויסקי היפני. וויסקי מקסים עם סיומת ארוכה של וניל. מחירו 198 .

 NIKKA SUPER RARE OLD – וויסקי רך בעל טעם מעט מעושן. מצויין לשתות אותו עם מעט מים,  שביפן נוהגים להזליף לתוך הכוס על מנת לפתוח את הטעמים. אחד מהוויסקים המוערכים ביותר ביפן. עגול בטעמיו, עדין ומרתק. גם הוא מגיע בבקבוק של 500 מ"ל, ומחירו 298 . מומלץ.

את כל הוויסקים ניתן למצוא בחנויות יין מובחרות וברשת טיב טעם.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר