יקבי ברקן/סגל מהווים חלק מטמפו תעשיות בירה – החברה היחידה בתחום האלכוהול בישראל שנסחרת בבורסה, מפרסמת דוחות, ומוסרת מידע אמיתי לציבור ולבעלי מניותיה.
הדוח השנתי לשנת 2012 אותו פרסמה טמפו בימים אלה, הנו מסמך חובה לקריאה ולשימוש בו לכל מי שעוסק בתחומי בירה, יין ומשקאות אלכוהוליים אחרים במדינת ישראל.

מהדוח עולה כי בשנת 2012 ירדו מכירות ברקן ב- 5.2% לעומת 2011, ל- 146.3 מיליון ₪. המכירות בישראל ירדו ב- 10.6 מיליון ₪, בעוד היצוא לחו"ל גדל ב- 2.5%.
הרווח התפעולי היה 15.7 מיליון ₪ – ירידה דרסטית של 30%, ואם זה לא מספיק, הרי שהרווח הנקי ירד ב- 2012 ב- 46.5% מ- 2011, ל- 6.5 מיליון ₪.

אנו מביאים פרקים נבחרים העוסקים ביקבי ברקן בדוח השנתי של טמפו, וכאמור ממליצים לכם לקרוא את הדוח המלא. אם אתם עוסקים בתחום – הדפיסו ושמרו לעיון חוזר. ספרות חובה.

רכישת מניות ברקןשמואל בוקסר, יקבי ברקן
במהלך השנים 2004-2009 רכשה טמפו משקאות מניות ברקן, ונכון למועד הדוח מחזיקה טמפו משקאות בכ- 83.16% ממניות ברקן.
כמו כן התקשרו החברה וטמפו שיווק בהסכם הפצה עם ברקן, והחל מחודש ינואר 2005 מפיצה טמפו שיווק באופן בלעדי בישראל את מוצרי היין ואת המשקאות החריפים המיוצרים ו/או המיובאים על ידי ברקן, למעט בחנויות פטורות ממכס בנמלי היציאה מתחומי הארץ.

תחום פעילות ברקן
ברקן, בניהולו של שמואל בוקסר, פועלת במישרין ובאמצעות החברות הבנות שלה, בייצור ובשיווק של מוצרי יין, משקאות חריפים, מים מינרליים מתוצרת סן פלגרינו וחבילות שי.
מותגי היין המרכזיים של ברקן הם יינות "ברקן", ו"של סגל" (תחת כל אחד מהנ"ל כלולות מספר סדרות ברמות שונות) – יינות שולחניים הכוללים יינות איכותיים (פרימיום) ויינות עממיים, יינות מתוקים לקידוש, מיץ ענבים. כמו כן מייצרת ברקן ומשווקת יינות מתוקים לקידוש; וורמוט, ברנדי, וודקה, ליקרים, טקילה, וג'ין.

סביבה כללית והשפעת גורמים חיצוניים על פעילות ברקן
ענף היין בישראל רשם בשנת 2012 גידול מרשים של כ- 14% בהיקף בציר ענבי היין (מכ- 46.39 אלפי טונות ב- 2011 לכ- 52.90 אלפי טונות ב- 2012 ). עם זאת, מוערך כי הצריכה לנפש של יין בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות, ועומדת על כ– 5.5 ליטרים לנפש.
יצוא היין (ומשקאות חריפים אחרים) גדל ב- 2012 בכ- 5.4% והסתכם בכ- 29.5 מיליוני דולרים. נתון זה משקף התמתנות בגידול היקף היצוא, שצמח בכ- 11.6% ב- 2011 ובכ- . 29.4% בשנת 2010
מחיר המחירון של ענבי היין בישראל, כפי שנקבע במחירון ענבי היין של מועצת גפן היין, נשאר ללא שינוי בשנת 2012 בהשוואה לשנת 2011 , וזאת בהתאם להחלטת מועצת מחירים של מועצת גפן היין.

בנוסף, מתאפיין תחום פעילות ברקן בחדשנות והתחדשות מתמדת, דבר אשר מחייב את ברקן בחדשנות מתמדת בהצגת מוצרים ומותגים חדשים בהתאם למגמות בענף.
כמו כן, בתקופות של מיתון כלכלי ניכרת ירידה בצריכת מוצרים שאינם מוצרים בסיסים כדוגמת יין.
רפורמת המיסוי באלכוהול צפויה להביא להתייקרות של האלכוהול הזול דוגמת מותגי הוודקה המקומיים הזולים ולהוזלה של האלכוהול היקר כדוגמת מותגי וודקה סופר פרימיום.

תחרות בענף היין
ברקן הנה אחת מיצרניות היין המובילות במדינת ישראל ובבעלותה היקב השני בגודלו בישראל.
בהתאם לנתוני סטורנקסט, שבעה ספקי היין הגדולים בישראל לשנת 2012 (במונחים כמותיים) היו: יקבי כרמל, אשר חלקה בשוק עמד על כ- 30.4% , ברקן ויינות סגל, אשר חלקן המצרפי בשוק עמד על כ- 17.3%, יקבי רמת הגולן, אשר חלקה בשוק עמד על 15.7%, חברת הכרם, אשר חלקה בשוק עמד על כ- 5.85% , יקבי טפברברג עם כ- 5.7% , חברת שקד, אשר חלקה בשוק עמד על 5.5%, והחברה המרכזית הפועלת באמצעות המותג "תבור", אשר אחזה בכ- 3.1% מסך המכירות בשוק היין המבורקד.
בנוסף קיימים בשוק היין מספר יקבים בסדר גודל בינוני וכן מספר רב של יקבי "בוטיק" (יקבים שהיקף הייצור בהם נמוך מ- 100 אלפי בקבוקים לשנה), הפועלים בעיקר בייצור יינות איכותיים (פרימיום).

בייצור היין השולחני העממי המתחרה העיקרית של ברקן היא כרמל מזרחי. בתחום ייצור היין האיכותי (הפרימיום) ניתן למנות בין מתחרותיה העיקריות של ברקן את יקבי רמת הגולן, כרמל מזרחי, יקב תבור, דלתון, רקנאטי, ויקבי בוטיק.

תשתיות ייצור
מגבלות הייצור של ברקן בענף היין הן כמות חומר הגלם (ענבים) העומדת לרשותה וכושר האיגום של חומרי הגלם, העומד על כ- 11 מיליון ליטר במיכלי נירוסטה ועץ.
מגבלת כושר הייצור של ברקן הינה כ 10,000- טון ענבים בשנה. ביקב ברקן קיימות תשתיות אחסנה, צנרת וקווי מילוי, המאפשרות הגדלת כושר הייצור שלה לכ- 14,000 טון ענבים בשנה, ולשם כך בכוונת ברקן להשקיע בשנים 2013 עד 2014 סך כולל של כ- 16 מיליון ₪ בהגדלת כושר האיגום, במיכלי תסיסה ובחביות עץ.

כרמים
אספקת ענבי היין לחברה מתבצעת בהתאם להתקשרות החברה עם כורמים שונים. נכון למועד דוח זה, לקבוצה הסכמים בתוקף עם מספר רב של כורמים בשטחים בהיקף כולל של כ- 5,542 דונם.
ברקן מתקשרת בשלושה סוגי הסכמים ארוכי טווח (10 שנים ומעלה) לרכישת תנובת הענבים של הכרם.
שלושת הכורמים הגדולים ביותר שמספקים ענבים ליקבי ברקן/סגל הם: קיבוץ חולדה – 24% מהענבים, בוקסר את לרנר (בה שמואל בוקסר, מנכ"ל יקבי ברקן, הנו בעל השליטה) – 10%, עירא לוין – 8%.

בעקבות פרסום הכתבה באכול ושאטו ושיתופה בפייסבוק ע"י ישראל פרקר מ- wines-israel, הגיב ארנון הראל, סמנכ"ל השיווק של יקבי רמת הגולן:
אני חושב שהמסמך הזה הוא תמרור אזהרה לענף כולו, שאם הוא לא יבין שמצד אחד צריך להקטין את ההיצע ומצד שני חייבים לטפל בביקושים, ואולי למצוא שווקים רווחיים בחו"ל כי לגדול בחו"ל על חשבון הרווח – לא עשינו כלום. אז רבותי עצרו רגע, תפסיקו עם העוד מאותו דבר. בואו נצא ממעגל הקסמים הזה שיביא בסוף לחורבן.
בחג הזה שופר סל עשה מבצעים חסרי תקדים, ולא קנו יותר יין כתוצאה מזה, כי צריכת יין זה עניין תרבותי. זה לא רק ולא בעיקר מחיר.
ובקשר לחו"ל, אם מוכרים במחירים שלא מרוויחים, אז לא כדאי למכור. זה בהקשר לברקן שמכרו יותר יין בחו"ל ובסך הכל לא מכרו פחות יין, אבל הרוויחו הרבה פחות כסף. זה שוק בו יותר מדי גורמים, גם יקבים וגם לקוחות עובדים במקרה הטוב בלי להרוויח, ובהרבה מקרים בהפסד. לזה קוראים אנומליה, וזה לא יכול להתקיים לאורך זמן.