תבשיל עדשים כתומות ובטטות מלא במרכיבים בריאים ומה שעומד מאחוריהם

הכותבת היא מאיה נאור – מטפלת מוסמכת ברפואה סינית בבית החולים שיבא תל השומר ובקליניקה פרטית בתל אביב

מגישים ביחד על צלחת או לחוד. אפשר להוסיף לקישוט עלי פטרוזיליה/נענע/כוסברה לפי הטעם
מגישים ביחד על צלחת או לחוד. אפשר להוסיף לקישוט עלי פטרוזיליה/נענע/כוסברה לפי הטעם. צילום מאיה נאור

לפי הרפואה הסינית, לכל מאכל יש איכויות, טעמים וטמפרטורות שונים. בגלל ההבדלים, כל מאכל משפיע בצורה שונה על איברים מסוימים בגוף, ומתאים למצבים רפואיים מסוימים. לטעמים שונים יש השפעות שונות: הטעם המתוק ישפיע על הטחול, החמוץ ישפיע על הכבד, המלוח על הכליות, החריף על הריאות, והמר על הלב. גם לצבע המזונות ישנה השפעה רבה על האיברים בהם מטפלים: המזונות הכתומים – עדשים כתומות, בטטה, דלורית, גזר, דלעת ועוד – ידועים כתומכים גדולים בטחול בפרט, ובמערכת העיכול בכלל.

נבחרה ונחשבת לירק הבריא ביותר על ידי האגודה האמריקאית לתזונה
נבחרה ונחשבת לירק הבריא ביותר על ידי האגודה האמריקאית לתזונה

בטטה: נבחרה ונחשבת לירק הבריא ביותר על ידי האגודה האמריקאית לתזונה. טעמה של הבטטה מתוק, והיא בעלת טמפרטורה נייטרלית. יש לה יתרונות בריאותיים רבים: שורש עמילני ששומר על בריאות הלב וכלי הדם; עשירה בנוגדי חמצון קרטנואידים וויטמינים רבים החיוניים מאוד לבריאות הגוף; פחמימה מורכבת שגורמת לעלייה של רמות הסוכר בדם באופן איטי יותר מפחמימות פשוטות; יש בה מינרלים שתורמים רבות לתהליך של חילוף חומרים תקין: ברזל, סידן, מגנזיום, מנגן ואשלגן; עוזרת לטיפול בהתכווצויות שרירים בזכות ריכוז גבוה של אשלגן; וגם מסייעת בזמני מתח ולחץ ויכולה לתרום להרגעה; מחזקת את הלבלב, הכליות, הטחול, הקיבה ומערכת העיכול; מחזקת צ’י ודם ומשפרת את תנועת המעיים; מסייעת במצבים של שלשול וכאבי בטן, ומלחלחת במצבים של יובש.

עדשים כתומות: טעמן מתוק והן בעלות טמפרטורה נייטרלית. העדשים מחזקות צ’י ודם, ושומרות על בריאותו ותפקודו של הלב ומחזור הדם.

בצל: טעמו חריף, בעל טמפרטורה חמימה. מניע דם, מסלק ליחות ומנקה רעלים.

שמן זית: טעמו מתוק/חריף, בעל טמפרטורה נייטרלית. מחזק צ’י ותומך בטחול ובכבד.

כמון: טעמו חריף, בעל טמפרטורה חריפה. מניע צ’י ותומך בסילוק של הצטברויות ליחות בגוף.

הפטרוזיליה מחזקת צ'י ודם, מעודדת סילוק ליחות, ומנקזת נוזלים דרך השתן
הפטרוזיליה מחזקת צ’י ודם, מעודדת סילוק ליחות, ומנקזת נוזלים דרך השתן. צילום pixabay

כורכום: טעמו חריף או מר, תלוי בטועם. כל חלק של הכורכום בעל טמפרטורה שונה, והיא משתנה בין חמים לקריר. ממריץ דם, אנטי דלקתי חזק, מחזק את הטחול ומחזק את הצ’י של מערכת העיכול. טוב לנפיחות, מלאות, כאבי בטן והתכווצויות, מעצם היותו מניע ותומך בתנועה תקינה יותר של מערכת העיכול.

פטרוזיליה: טעמה חריף או מר, ויש שיאמרו מלוח. היא בעלת טמפרטורה חמימה. הפטרוזיליה מחזקת צ’י ודם, מעודדת סילוק ליחות, ומנקזת נוזלים דרך השתן. משפרת את העיכול ועוזרת לו בפעילות מטבולית של חילוף חומרים. מסייעת במקרים של שלשול, עצירות, מחלות מעי דלקתיות, ותסמונת המעי הרגיז.

נענע: טעמה חריף/מתוק, בעלת טמפרטורה קרה. מטהרת חום, מקררת ומרגיעה. מטפלת בגזים במערכת העיכול, ויכולה לעזור במצבים של הקאות, צרבות, כיב קיבתי, עצירות וכאבים במערכת העיכול.

כוסברה: טעמה חריף, בעלת טמפרטורה חמימה. מסייעת לתהליך העיכול, עוזרת במקרים של גיהוקים, מווסתת צ’י ודם בגוף.

מגישים ביחד על צלחת או לחוד. אפשר להוסיף לקישוט עלי פטרוזיליה/נענע/כוסברה לפי הטעם
מגישים ביחד על צלחת או לחוד. אפשר להוסיף לקישוט עלי פטרוזיליה/נענע/כוסברה לפי הטעם. צילום מאיה נאור

 את כל אלה ניתן לשלב לתבשיל טעים ומלא בריאות

מצרכים

2  כוסות אורז לבן/יסמין/בסמטי

1  בצל גדול

3-4  בטטות קטנות

2  כוסות עדשים כתומות שטופות ומסוננות

1  כף שמן זית/קוקוס

1  כפית שטוחה פפריקה מתוקה

קמצוץ כורכום

1/2  כפית כמון

מלח ופלפל לפי הטעם

מי שאוהב את הטעם החריף ואינו סובל מבעיות עיכול למיניהן, יכול להוסיף 1/2 פלפל צ’ילי מיובש חתוך דק

אופן ההכנה

משרים את האורז למשך שעה לפחות. מומלץ להשרות לארבע שעות, לאלו שחשבו מראש להכין את התבשיל.

חותכים את הבצל לקוביות קטנות, ומטגנים קלות עד להזהבה בסיר עם כף שמן זית/קוקוס.

חותכים את הבטטות הקלופות לעיגולים קטנים. מכניסים אל הסיר לאידוי/טיגון קל ביחד עם הבצל.

לאחר מספר דקות, מוסיפים לסיר שתי כוסות עדשים כתומות ומערבבים קלות.

מוסיפים מים שיכסו לחלוטין את כל המרכיבים שבסיר, ומוסיפים את התבלינים.

בוחשים היטב כל 10 דקות, ובודקים אם צריך להוסיף עוד קצת מים (בשלב הזה עדיף מים רותחים).

בינתיים מכינים סיר אורז

מטגנים קלות בשמן זית את האורז אחרי סינון והשריה. על כל כוס אורז מוסיפים אחת וחצי כוסות מים. מוסיפים כפית מלח.

מי שרוצה יכול להוסיף גם שתיים או שלוש שיני שום כתושות. מערבבים היטב, מכסים את הסיר עם מכסה ומעליו מגבת. מבשלים כ-20-15 דקות על אש נמוכה.

מגישים ביחד על צלחת או לחוד. אפשר להוסיף לקישוט עלי פטרוזיליה/נענע/כוסברה לפי הטעם.

 

היכנסו לבלוג של מאיה נאור

www.mayanaor.co.il/blog/%d7%92%d7%96%d7%99%d7%9d

 






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה